A Mol megerősítette a hírt a Portfoliónak.

Azoknak az új viszonteladó ügyfeleknek szól a tájékoztató, akik felé kiszolgálási kötelezettségünk nincs, de a hatósági ár életbe lépését és az importkiesést követően szerződést kötöttünk velük. Az átmeneti korlátozások határozatlan időre szólnak, de hetente felülvizsgáljuk az ellátási stratégiánkat, és minden esetben teljesítjük a szerződéses kötelezettségeinket” – írta a Mol.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szintén a Portfoliónak azt mondta, hogy

összeomlott a magyarországi biztonságos üzemanyagellátás, korlátozások és ellátási nehézségek jöhetnek egyes kutakon, bizonytalan ideig.

Hozzátette, hogy 251 kútnak van a Mollal ilyen szerződése.

A Mol partnereknek kiküldött üzenete szerint a korlátozás hátterében több tényező is közrejátszik:

  • A hatósági ár hatásai. A tavaly novemberben bevezetett hatósági ár miatt jelentősen megnövekedett az üzemanyag iránti kereslet a Mol töltőállomásain, miközben jóval kevesebb importtermék érkezik az országba. Jelenleg a Mol felel a piac több mint 80 százalékának kiszolgálásáért, amely teljes gyártási kapacitás mellett is megfontolt ellátási stratégiát igényel.
  • A stratégiai készletek visszapótlása. 2022 novembertől a vevők ellátása mellett a Molnak gondoskodnia kell a stratégiai gázolajkészletek visszapótlásáról is, hiszen a magyar kormány még július végén (az ellátási problémák orvoslása érdekében) felszabadította az üzemanyagtartalékok egy részét, és most fel kell tölteni a tárolókat.
  • A Barátság kőolajvezetéket ért incidens. Az orosz tüzérségi találat után sikerült megjavítani a Barátság-vezeték áramellátásért felelős transzformátor-állomást, de a kőolajszállítás alacsony nyomáson indult újra.
  • Karbantartási munkálatok a Dunai Finomítóban. A hétvégén lezárult a Dunai Finomító ütemezett nagyleállása, de az újraindítás során további karbantartási feladatok merültek fel. Emiatt pedig gyártási kapacitáskieséssel számol a vállalat valamennyi termék vonatkozásában.