Vége a villanyautó-tulajdonosok „Kánaánjának” a budapesti Etele Plázában, október 3-ától, hétfőtől ugyanis már csak térítés fejében tölthetik járműveiket – írja a Villanyautósok.hu.

A változás értelmében az elektromos töltés díja kWh-ként 100 forint lesz.

Ennek költségét a bevásárlóközpont saját applikációjába épített SimplePayen keresztül lehet rendezni.

A töltés időtartamát, vagyis a türelmi időt – ugyanis a parkolóhely sem foglalható tovább – maximum 4 órában határozták meg, bár nem tudni egyelőre, hogy ennek betartását mennyire fogják ellenőrizni.

Az 1300 férőhelyből álló parkolóban összesen 41 ponton építették ki 22 kW-os töltőpontokat az Etele Plázában garázsában. A portál tapasztalatai szerint október 1-jén szinte az összes töltőponttal ellátott parkolóhely foglalt volt – két helyet kivéve, ahol technikai okokból nem is működött a töltés.

Változás a parkolásban is

Az utóbbi hetekben az ingyenes parkolást is megszüntette a pláza: az első két órában összesen 100 forintot, azt követően pedig 200 forintot kellett fizetni. Szombattól, vagyis október 1-jétől azonban megváltoztak a parkolási díjak:

  • az applikáción keresztüli, ún. okos parkolás esetén az első három óra díjmentes, míg azt követően megkezdett óránként 300 forintot kérnek el,
  • a papírcédulás parkolás esetében az első két óráért összesen, utána óránként 300 forintot kell fizetni,
  • vasárnaponként az első három óra okos és papírjegyes parkolás esetén is ingyenes, 
  • a Prémium parkolás pedig applikáción keresztül 200 forintba kerül minden egyes órában, annak papírjegyes változata pedig 300 forintba.