Átfogó modellfrissítésre küldi alsó-középkategóriás modellcsaládját a Toyota. Ennek során mindenféle lényegtelen esztétikai módosítás (új színek, új keréktárcsák, új kárpitok) mellett nagyobb lesz a multimédiás képernyő (8 helyett 10,5 colos), a műszeregység is teljesen digitálissá válik, méghozzá 12,3 colos kivitelben, továbbá bővül a biztonsági és vezetőtámogató rendszerek arzenálja, bónuszként pedig mindezt vezeték nélküli (OTA) szoftverfrissítéssel fejelik meg, azaz a szórakoztató és funkcionális szolgáltatások a jövőben lépést tarthatnak a fejlesztésekkel.

Izmosabbak lesznek a Toyota hibridjei 1

Mindennek a jelentősége azonban eltörpül a Corolla hibrid hajtásláncát érintő fejlesztések mellett. A Toyota mindkét egységet, azaz az 1,8 literes alapverziót és a 2,0 literes, sportosabb rendszert is átdolgozta.

Közös változás, hogy kisebb és könnyebb, mégis nagyobb teljesítményű lett a hibrid akkumulátor. Ez egyrészt akár 18 kilogrammos tömegcsökkentést eredményezett, másrészt érezhetően izmosabbá tette a hajtásláncokat. A belépő hibrid 122 helyett mostantól 140 lóerős, 10,9 helyett 9,2 másodperc alatt gyorsít 0-100 km/órára, miközben CO2-kibocsátása ugyanúgy 102 g/km, mint korábban. A nagyobb teljesítményű konfiguráció csúcsteljesítménye 184-ről 196 lóerőre emelkedett. Itt nem sokat változott a gyorsulás (7,9 helyett 7,4 mp 0-100 km/órára), cserébe tisztább lett a motor: a korábbi 110 helyett már csak 107 gramm szén-dioxidot juttat a légkörbe kilométerenként.

Izmosabbak lesznek a Toyota hibridjei 47

Nem csak erősebbek, de jobban vezethetők is lesznek a hibrid Corollák: a mérnökök áthangolták a vezérlést, így a 2023 elejétől értékesített modellek már nem egyenletesen, gumiszalag-szerűen gyorsítanak, hanem közvetlenebben követik a gázpedál-kezelést – magyarul autószerűbb lesz a vezethetőségük. Emellett a motorzajt is csillapítják.

Az új hibrid rendszerek várhatóan a Toyota C-HR, illetve Toyota Corolla Cross szabadidőjárművek fedélzetén is megjelennek majd, de erről egyelőre nincsenek konkrét információk.

További érdemi fejlesztés a teljes LED-es fényszóró-technológia, amely akár adaptív kivitelben is elérhető lesz a megújuló Corolláknál.

Izmosabbak lesznek a Toyota hibridjei 91