Habár a leglelkesebb sofőrök szeretik a kézi sebességváltót, az elmúlt években radikálisan csökkent a tere az autóiparban, ami leginkább az elektromobilitásnak tudható be. Éppen emiatt egyre több gyártó hagyja el az autóiból a manuális váltót, legutóbb pedig a Mercedes-Benz jelentette be, hogy a jövőben már csak automata váltós autókat fog gyártani – írja az Automobilwoche nyomán a CarBuzz.

A stuttgarti márka szóvivője szerint már 2023-ban megtörténik az átállás. „A villamosítás egyre nagyobb növekedésével azt látjuk, a vásárlói igények az elektromobilitási alkatrészek, akkumulátorok és az elektromos hajtás felé tolódik el” – magyarázta a döntés hátterét.

Drasztikus döntést hozott új autóiról a Mercedes 1

A Mercedes-Benz haszonjárműveiben is lassan átveszik a hatalmat az automata váltók: a Sprintert utoljára tavaly árultak még a manuális változattal.

Az Egyesült Államokban még 2015-ben feladták az utolsó kenetet a manuális váltókra: az azóta megszűnt SLK 250-hez lehetett egyedül azt választani, de a gyenge eladási számok miatt az automata váltók teljesen átvették a hatalmat a tengerentúlon. Európában viszont egyelőre más a helyzet: Németországban például az alapmodellek közé tartozó CLA-osztály továbbra is kapható kézi váltóval.

Persze egyáltalán nem meglepő a Mercedes-Benz elhatározása, hiszen már 2020-ban kijelentették, hogy mindez már csak idő kérdése.

Drasztikus döntést hozott új autóiról a Mercedes 2

Ugyanakkor egyes eseteknek köszönhetően még nem érkezett el teljesen a vég a manuális tengelykapcsolók számára. Nemrégiben a Toyota erősítette meg a kézi váltós Supra érkezését, ahogyan az új Nissan Z esetében sem az automata váltó az egyetlen opció. A Toyotánál ráadásul – egy szabadalom alapján – azon dolgoznak, hogy a jövőben elektromos autóikat is értékesíthessék kézi sebességváltóval.

Ami pedig általánosságban a hazai trendeket illeti, mint azt tavaly megírtuk, azokban is egyre inkább megmutatkozik, hogy az autósok körében lassan elsöprő lesz az automata váltó népszerűsége a manuáliséval szemben.

A manuális vagy az automata sebességváltót preferálod inkább?
A manuális váltót.
44% (229)
Az automata váltót.
56% (290)