A kifejezetten az ittas és bódult járművezetők kiszűrését célzó, az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata műveleti csoportjának 2022-es terve alapján megrendezett ellenőrzés április 14-étől április 20-áig tartott – írja a rendőrség közleménye alapján az MTI.

A 290 eljárás alá vont személy felénél olyan mértékű volt az ittasság vagy a bódultság, hogy az elérte a bűncselekményi kategóriát.

Ebben az időszakban egy 24 órás Alkohol és Drogmaraton ellenőrzést is tartottak, amelyen 41 726 alkalommal ellenőrizték a járművezetőket. Hatvanhárom ember ellen ittas vezetés, négy ellen bódult állapotú járművezetés miatt indítottak eljárást.

A fővárosban is több mint tízezer autóst ellenőriztek

Az országos akció keretében Budapest útjain április 15-e és 18-a között folytattak ellenőrzéseket a hatóságok. Összesen 10 139 járművezetőt állítottak meg, és 123 esetben állapítottak meg jogsértést.

Ittas vezetés miatt 76 esetben, kábítószer-befolyásoltság miatt 4 alkalommal intézkedett, egyéb jogsértéseket pedig 43 esetben állapított a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) – derült ki a Police.hu-n megjelent közleményből.

A BRFK jelezte, hogy a közlekedésbiztonság érdekében a jövőben is tervez hasonló akciókat. Ugyan a százalékos arány alacsonynak mondható (0,012%), abból a szempontból magas, hogy az ittas járművezetők más közlekedők testi épségére jelenthetnek veszélyt az utakon.