Mint arról korábban több ízben is beszámoltunk, 2022. július 1-jétől új rendszámokat vezetnek be Magyarországon, miután az eddigi, három betűből és három számból álló kombinációk kifutottak. A lényeget ebben a cikkben foglaltuk össze.

A korszakváltás eredményeként azonban már nem fognak több „SP”-rendszámot kiadni – derült ki a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) friss tájékoztatójából. A korábban, 2012. október 22-étől kiadott és kifejezetten versenyautókra való táblák érvényesek maradnak, de júliustól már csak „I” betűjelű, azaz ideiglenes rendszámot kaphatnak.

Örökre megszűnik ez a magyar rendszám, ez lesz helyette 2

Ilyen volt és ilyen lesz: a közúthasználatra jogosult versenyautók is más rendszámot kapnak a nyártól.

A közúti autóversenyzést elősegítő rendszámtáblák előnyei viszont érvényesek maradnak az „I”-rendszámok esetében is, azaz például elegendő csak ideiglenesen forgalomba helyezni, ezáltal egyszerűbb és olcsóbb az üzembe helyezés, valamint az üzemeltetés. Amennyiben pedig egy már forgalomban lévő járműről van szó, az átalakításához sem szükséges külön engedély. Ugyanakkor ez csak az MNASZ által biztosított homológ lapok és azok kiegészítései, valamint az érvényes gépkönyv birtokában igényelhető.

Tehát a közúti versenyrendszám igényléséhez először az MNASZ-hez kell fordulni, majd ezt követően a közlekedési hatósághoz (a vizsgáztatás miatt) és a biztosítóhoz, végül pedig az okmányirodához. A részletes tájékoztató ide kattintva érhető el.