A Vezess elsőként mutatta meg, milyenek lesznek élőben, illetve autóra felszerelve a jövő nyártól (2022. július 1-jétől) kiadott új rendszámok, csütörtökön pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium is közzétette az első hivatalos fotókat.

Amit az új rendszámokról tudni kell:

  • látható lesz rajtuk az európai zászlót jelképező, kék mezőben 12 ötágú sárga csillag, a fehér H jelzés és Magyarország címere;
  • a latin abécé szerinti két betűvel (két magánhangzóval vagy két mássalhangzóval) fognak kezdődni – a cs, gy, ly, ny, sz, ty, zs kombinációkat leszámítva –, ezután jön a címer, aztán ismét két betű, kötőjel és három szám;
  • a betűjelek helyén ékezetes magánhangzók nem állhatnak, míg a számjegyekén 001-től 999-ig terjedő érték szerepelhet;
  • kötelező csere nem lesz, felmenő rendszerben az újonnan értékesített, illetve a külföldről importált autókra kerülnek fel jövő júliustól. 

És íme, hivatalos fotókon így néznek ki az új rendszámok, a képre kattintva galéria nyílik:

Hivatalos képeken az új magyar rendszámok 2

Ez pedig az új betűtípus/karakterkészlet, az új táblák nagy váltást hoznak a jelenlegiekhez képest:

Hivatalos képeken az új magyar rendszámok 12

Természetesen továbbra is lesz lehetőség egyénileg kiválasztott és egyedi rendszámok igénylésére, jövő nyártól már hét karakterben lehet gondolkodni. Az egyénileg kiválasztott rendszámok a sorozatban előállított táblákhoz hasonlóan kétszer két betűt és három számot tartalmazhatnak majd, valószínűleg magánhangzós és mássalhangzós korlátozás nélkül. Azaz amennyiben közerkölcsbe nem ütközik, az egyénileg kiválasztott táblákon értelmes szavak is kirakhatók majd (pl. BA BA 123).

Az egyedi táblák akár hat betűt és egy számot is tartalmazhatnak jövő nyártól, az árakról azonban egyelőre nincs információ. Jelenleg az egyénileg kiválasztott táblákért 112 450, míg az egyedikért európai viszonylatban is magas 435 ezer forintot kell fizetni. Amennyiben csökkentenék az árakat, talán többen kérnének egyéni/egyedi rendszámokat, így a költségvetés is jobban járhatna.

Az egyéni és egyedi táblák kiadásáért felelős Központi Okmányiroda szerint egyelőre nincs információ arról, hogy változik-e az árazás.