2021-ben ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség, melynek során több, hamis közokirat készítésére alkalmas eszközt, illetve azokhoz köthető elektronikus adatot lefoglaltak.

A beszerezett információkat elemezve felmerült egy Balatonfüred környékén élő fiatalember neve is, aki kapcsolatba hozható a kérdéses üggyel. A helyi nyomozók elfogtak egy 33 éves férfit. Az illetőt az egyik budapesti piacon egy ismeretlen személy leszólította és felajánlotta neki, hogy 250 000 forint készpénzért tudna szerezni neki vezetői engedélyt, oktatás, vizsgák és vezetési gyakorlat teljesítése nélkül.

A gyanúsítottnak tudomása volt arról, hogy törvénybe ütközően cselekszik, mégis elfogadta az ajánlatot. Az ismeretlen személynek átadta a 250 ezer forintot, valamint érvényes okmányait, hogy azokról fotót készíthessen. Ezután megegyeztek, hogy pár nappal a pénz átadása után a megbeszélt címre megérkezik a hamis vezetői engedély, ami meg is történt. A 33 éves férfi azóta rendszeresen vezetett a valótlan okmány felhasználásával, ameddig azt rendőrök le nem foglalták tőle az eljárás során.

A Balatonfüredi Rendőrkapitányság a felhasználással elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt elrendelt nyomozást elvégezte, és az ügyben keletkezett iratokat átadta az illetékes ügyészségnek.