A Facebookon az alábbi fizetett hirdetés jelent meg egy olvasónk hírfolyamában néhány napja, aki meg is osztotta velünk tapasztalatait:

A jogosítványok legális, vizsga letétele nélküli megszerzésének ügynöksége vagyunk, minden hivatalos és a magyar közlekedésbiztonsági törvény szerint regisztrálva lesz a rendszerben. További részletekért állunk rendelkezésére.

Magyarul az oldal azt hirdeti, hogy ők vizsga nélkül, egy egyszerű online procedúrán keresztül, ráadásul ingyenes postával kiküldik a jogosítványt bárkinek, aki felveszi velük a kapcsolatot. Olvasónk kíváncsi volt és privát üzenetet írt az oldalnak, hogy ő bizony szeretne élni a szolgáltatásukkal.

Az első kérdése az volt az átverő oldalnak, hogy milyen kategóriában szeretne jogosítványt. Olvasónk a “B”-t választotta, aztán az alábbi üzenetet kapta:

Ez összesen 160.000 Ft-ba kerül, amit részletenként fizet. Itt vannak a részletek. Nálunk ne menj el semmilyen vizsgára, mindent megoldunk, ami elméleti és gyakorlati. A legfontosabb dolog az, hogy már tudnia kell, hogyan kell vezetni. A vezetői engedélyét a neph Közlekedésbiztonsági adatainak alapvető információi tartalmazzák, 100%- ban hivatalos, majd az engedély kiadása után azonnal házhoz szállítják. Amint készen áll az adatok elküldésére, majd 70 000 Ft-ot kell fizetnie (regisztrációs díj a jogosítvány adatbázisban), rövid időn belül, 7 napon belül benyújtjuk a jogosítvány iránti kérelmét, minden készen áll. Amint kijön a jogosítványa, postán elküldjük Önnek, és a fennmaradó 90.000 Ft-ot kifizeti, ami összesen 160.000 Ft-ot jelent a jogosítvány megszerzéséért. Mindenhol használják, mert minden törvényes és a törvénynek megfelelően 100% – ban regisztrált.

A történet valószínűleg az, hogy a 70 ezer forintos előleg befizetése után nemhogy a jogosítvány nem fog megérkezni soha, de több üzenet sem az embertől, aki úgy eltűnik majd, mint Petőfi a ködben. Szóval mindenkit nyomatékosan kérünk arra, hogy ne dőljön be az ilyen átveréseknek!

Vizsgamentes jogsis átverés terjed, ne dőlj be neki! 1

Az ő bejegyzésüket kell messziről elkerülni, vagy jelenteni a Facebooknak mint átverés!

Legyen gyanús az igénytelen dizájnnal készített borító és profilkép. Olyan sem létezik, hogy “neph Közlekedésbiztonság”, amit a privát üzenetben említett az átverő. De a legfontosabb, hogy Magyarországon kizárólag az alábbi módon lehet jogosítványt szerezni, hivatalosan:

  • Beiratkozás egy hivatalos, hazai autóiskolába
  • Részvétel az elméleti oktatáson, melynek a vége a KRESZ-vizsga (ezt valóban meg lehet csinálni online)
  • A sikeres KRESZ-vizsga után jön a gyakorlati oktatás. A tanuló 30 óra (29+1 vizsga) és 580 levezetett kilométer után bocsájtható forgalmi vizsgára. A kötelező gyakorlati órák, melyek időtartama 50 perc, a tanuló személyre szóló vezetési kartonján kerülnek dokumentálásra, amelyet a tanuló minden alkalommal aláírásával ellenjegyez.
  • A forgalmi vizsga időtartama 50 perc, ezalatt kell a tanulónak számot adnia megszerzett tudásáról valamint arról, hogy alkalmas a gépjármű rutinszerű kezelésére és a forgalomban való önálló és biztonságos részvételre.
  • Sikeres vizsga esetén a vezetői engedély – az eredeti orvosi igazolás és a Vöröskereszt által kiállított vizsgaigazolvány bemutatása mellett – a Kormányablaknál néhány napon belül átvehető. Kiállítása első jogosítvány esetén illetékmentes.

*(A fent olvasható üzenetváltásról képernyőmentés is készült, és láttuk is, az alapján született a cikk!)