A kormány és a Mol szerint nincsen üzemanyag-ellátási válság Magyarországon, csak a kereslet fokozódott extrém mértékben, ami logisztikai kihívást jelent. Ezt a csütörtök esti, rögtönzött sajtótájékoztatón Hernádi Zsolt Mol-vezér is megerősítette, mint mondta, az ellátási zavarokat az okozza, hogy megháromszorozódott a napi kereslet az árstoppal való visszaélés, az üzemanyagturizmus és a pániktankolás miatt. A kormány a jelenségek megfékezésére néhány új intézkedésről döntött – írta a Telex.

A rendelet értelmében 7,5 tonna feletti gépjárművek csak kijelölt üzemanyagkutakon (nagynyomású, 80 liter/perc feletti átfolyási sebességű kútfejen) tankolhatnak csütörtök este 10-től, ezeken az üzemanyag piaci áron lesz kapható.

Ez egyaránt érvényes a magyar és a külföldi kamionokra,

sőt, a külföldi járművekre ennél még szigorúbb szabály vonatkozik, ezekből már a 3,5 tonnás össztömeget meghaladók sem tankolhatnak a hatósági áras (480 forintos) üzemanyagból. A rendelet értelmében a tömegközlekedési vállalatok buszait sem lehet többé 480 forintért tankolni.

Külföldi személyautókat ugyanakkor nem tilt el a rendelet ettől, a kisléptékű, határmenti benzinturizmust nem próbálja meggátolni a kormány.

A mezőgazdasági erőgépekre, traktorokra nem vonatkozik a 7,5 tonnás rendelkezés, a gazdák továbbra is tankolhatják járműveiket az olcsó üzemanyagból.

Érdekesség, hogy míg a Kormányinfón arról volt szó, céges székhely alapján dől el, külföldinek számít-e egy jármű, a kormányrendeletben már magyar, illetve külföldi rendszám szerepel. A jogszabályszöveg alapján tehát mégiscsak az fog számítani, melyik országban van regisztrálva az adott jármű.

A rendeletből kiderül az is, hogy

szigorítják azon benzinkutak büntetését, amelyek nem tartják be az árstopot.

Ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az ellenőrzés során megállapítja, hogy drágábban adják az üzemanyagot, 6–15 millió forintos bírságot szabhat ki, és egy nap többször is lehet büntetni egy céget (korábban 100 ezer forinttól 3 millió forintig terjedt az összeg).

A kormány emellett 20 forinttal csökkenti az üzemanyag literenkénti jövedéki adóját. A benziné 115 000 Ft/ezer liter helyett 95 000 Ft/ezer liter lesz, a gázolajé 105 350 Ft/ezer liter helyett 85 350 Ft/ezer liter. (Ezt február végén egy körben már csökkentették.)

A rendeletben nem szerepel, de a Kormányinfón elhangzott, hogy a kormány utasította a rendőrséget: minden esetben, amikor “rémhírterjesztés gyanúja áll fenn”, indítsanak eljárást azokkal szemben, akik a benzin elérhetőségét érintő nehézségekről adnak hírt. Emellett bejelentették, hogy a kormány a március 15-i négynapos hosszú hétvégére kamionstopot rendelt el.

Az új szabályozás értelmében a rendőrségnek azokkal szemben is eljárást kell indítania, akik nem üzemanyag-szállításra alkalmas tárolóba töltenek benzint vagy gázolajat. Ezzel ugyanis a saját vagy mások testi épségét veszélyeztetik.