Ahogyan arról a Vezess szerda este beszámolt, több magyarországi benzinkúton is elfogyott az üzemanyag, éppen ezért egyre hosszabb a várakozó kocsisor. Akkori információk szerint több Pest megyei kisebb településen – például Dabason vagy Ócsán – is már csak kisebb, 5 literes mennyiséget tudnak biztosítani, ami arra lehet elég, hogy az autósok a következő töltőállomásig elcsordogáljanak.

Már korábban lehetett tudni, hogy akadozik a hazai üzemanyag-ellátás, igaz, komolyabb fennakadásokkal „csak” a hosszú hétvégére számoltak. Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója az ATV Egyenes beszéd c. műsorában viszont igyekezett csillapítani a kedélyeket, és elmondta, „ez egy kellemetlen dolog, amit túl kell élni”.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nincsen ellátási probléma, csak logisztikai, ugyanis a hatósági ár miatt például sok kamionos is Magyarországon tankolja meg a járművét, ezért gyorsan kifogynak a kutak.

Az elnök-vezérigazgató megerősítette, hogy a MOL nem termel többet az eddiginél, viszont az import miatt kieső mennyiséget képes pótolni. Elmondása szerint legfeljebb átmenetileg léphet fel üzemanyaghiány, akkor is csak addig, míg meg nem érkezik az adott kútra a tanker.

Korlátozások még lehetnek

Az elmúlt hetekben elterjedtté vált mennyiségi korlátozások kapcsán Hernádi elmondta, bárhol előfordulhatnak 70, 80, illetve 100 literes maximum kikötések, de a személyautók gond nélkül tankolhatnak.

A november 15-én életbe lépett, majd egészen május 15-éig meghosszabbított árstopról úgy nyilatkozott, várhatóan akkor törlik majd el a rendelkezést, ha lejjebb mennek az üzemanyagárak, de úgy véli, ez utóbbira a közeljövőben nem kerül sor.

Eközben péntektől tovább emelkedik a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára, vagyis hatósági ár nélkül ezek literje 640, illetve 717 forintba kerülne a kutakon.