Egyre fokozódik a kereslet a világpiacon az olaj iránt, ezért a GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a nyersanyag hordónkénti ára akár a 150 dollárt is elérheti idén. Ez azt jelenti, hogy a hatósági ár kivezetése után akár 700 forintba is kerülhet egy liter benzin – mondta az RTL Híradónak Molnár László, a GKI vezérigazgatója. Január második hetében 86 dollár volt az olaj ára.

A benzin literenkénti átlagára jelenleg 477 forint, a gázolajé pedig 479 forint, ám a Holtankoljak.hu előrejelzése szerint hamarosan minden benzinkúton elérik a plafont, és egységesen 480 forint lesz az üzemanyag. Ha egész évben maradna a jelenleg február közepéig tervezett maximált ár, az autósok megúsznák a horribilis költségeket, a benzinkutak azonban komoly veszteségeket termelnének.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára azt reméli, hogy február közepével megszűnik a hatósági ár alkalmazása. Az RTL érdeklődésére az illetékesek annyit mondtak, hogy a hatósági árazás esetleges meghosszabbításáról az aktuális világpiaci és egyéb körülmények alapján döntenek majd.