A terepjáró ellentmondásos műfaj: volánja mögött minden más járműnél szorosabb kapcsolatba kerülhetünk a természettel, ugyanakkor a hagyományos belső égésű motorok által kibocsátott anyagok sehol máshol nem károsítják ennyire közvetlenül a környezetet. Ezt felismerve két olyan típust mutatott be a Lexus a Tokiói Autószalonon, amelyek képesek zaj- és légszennyezés nélkül, zéró emisszióval barangolni a zöldben.

Bátran terepre mehetsz ezzel a szabadidőjárművel 1

Az egyik a közelmúltban leleplezett NX 450h+ crossovernek, a márka első hálózatról tölthető (plug-in) hibrid modelljének az offroad-kiegészítőkkel megfűszerezett kivitele. A tengelyenként egy-egy villanymotorral felszerelt, így tisztán elektromos üzemben is összkerékhajtással használható Lexus NX PHEV Offroad Concept Iron Oxid (vasoxid) fantázianévre hallgató, bronzszínű fényezését matt fekete (hűtőmaszk, kerékívtoldatok, külső kilincsek, tetősínek), illetve sötétszürke (márkajelzés, külső tükörház, ablakszegények) alkatrészek ellenpontozzák. A 17 colos, sötét színű keréktárcsákra durva terepmintázatú abroncsokat szereltek, a képet a tetőn elhelyezett, sokoldalú csomagrögzítő keret teszi teljessé.

Bátran terepre mehetsz ezzel a szabadidőjárművel 2Bátran terepre mehetsz ezzel a szabadidőjárművel 3

A speciális színválasztás egyébként nem véletlen: pontosan ugyanebben a kombinációban pompázik ugyanis a Lexus puritán, műszaki tartalmát tekintve mégis előremutató terepjárműve, a Lexus ROV Concept is. Az eredetileg 2021 decemberében leleplezett, kétüléses terepszöcske belső égésű motorja ugyanis nem benzinnel, hanem hidrogénnel működik. A nagy nyomású tartályban tárolt üzemanyag égése során semmi más melléktermék nem keletkezik, mint vízpára. A motor így az égéstérbe jutó, elhanyagolható mennyiségű kenőolajtól eltekintve teljesen emissziómentesen működik.

Bátran terepre mehetsz ezzel a szabadidőjárművel 4Bátran terepre mehetsz ezzel a szabadidőjárművel 5Bátran terepre mehetsz ezzel a szabadidőjárművel 6

Műszaki adatok Lexus NX PHEV Offroad Concept Lexus ROV Concept
Hosszúság (mm) 4660 3120
Szélesség (mm) 1865 1725
Magasság (mm) 1675 1800
Belső égésű motor 2,5 literes,
soros négyhengeres
1,0 literes,
soros háromhengeres
Szállítható személyek száma 5 2
Hajtásképlet elektromos összkerékhajtás kapcsolható összkerékhajtás
Sebességváltó nyolcfokozatú automata szekvenciális