Tomislav Mihotic, a horvát közlekedési minisztérium államtitkára nemcsak azt ígérte, hogy Horvátország átáll az elektronikus fizetésre, de arról is beszélt, hogy az Európai Unió szándéka az egész kontinens útdíjfizetésének egységesítése. A horvát útdíjtörvény módosításának célja, hogy minden olyan kapunál biztosítsák a szabad áthaladást, ahol ma meg kell állni a fizetőkapuknál – írta a Napi.hu.

Horvátországban ma kettős rendszer működik, a közlekedők a megtett úttal arányosan fizetnek. Az útdíjat ki lehet egyenlíteni a kapuknál, illetve lehet venni/bérelni úgynevezett ENC-készüléket, amely azonosítja az áthaladó autót. Az útdíjat egy előre feltöltött egyenlegből vonják le. A készülék bérlésének lehetősége elérhető a turisták számára is, de sokan nem vállalják az ezzel járó macerát egy nyaralás kedvéért, ezért inkább sorban állnak.

Ha valaki Letenyénél belép az A4-es autópályára, és egészen Zadarig autózik, akkor ezért a 368 kilométerért 165 kunát kell fizetnie, amely több mint 8 ezer forint, oda-vissza pedig 16 ezer.