E-GMP, azaz globális, moduláris elektromos platform: így nevezi a Hyundai-csoport azt a kifejezetten akkumulátoros villanyautókhoz kifejlesztett, módosítható méretű padlólemezt, amelyre a Hyundai Ioniq 5 és a Kia EV6 épül, amely a Genesis GV60 alapját is adja.

Elektromos luxus-SUV Koreából 1
Elektromos luxus-SUV Koreából 2

Elektromos luxus-SUV Koreából

Elektromos luxus-SUV Koreából 12
Elektromos luxus-SUV Koreából 13
Elektromos luxus-SUV Koreából 14
Elektromos luxus-SUV Koreából 15
Elektromos luxus-SUV Koreából 16
Elektromos luxus-SUV Koreából 17
Elektromos luxus-SUV Koreából 18
Elektromos luxus-SUV Koreából 19
Elektromos luxus-SUV Koreából 20
Fotó megosztása:

Az európai terjeszkedésre készülő koreai prémium márka formatervezői nem sokat variáltak, a GV60 sziluettje elsősorban a Kia EV6-ra emlékeztet, de a vonalvezetés konzervatívabb. Árulkodó azonosság a motorházfedél, amely mindhárom típusnál rázár a kerékdobokra, valamint a lemezekbe simuló, elektronikus ajtókilincsek.

Elektromos luxus-SUV Koreából 21

Fent a Genesis, lent a Kia

 

Látványos a vaskos C-oszlop apró ablakbetétje, amely a kilátást aligha javítja ugyan, ám a dizájnt megbolondítja. Hátul ugyanúgy vízszintesen osztott lámpatesteket kapunk a diszkrét légterelő alatt, mint elöl. Az ismert alakzatú hűtőrács alatt sajátos, kackiás bajuszforma köszön ránk, a márkajelzés diszkrétebb a szokásosnál.

Elektromos luxus-SUV Koreából 22

A belső térben rengeteg és igen nagyméretű digitális kijelző található. A műszeregység és a központi érintőképernyő közös fedőüveg alatt található, a külső tükröket kamerák helyettesítik – ezzel a lehetőséggel egyébként sem a Hyundai, sem a Kia nem élt, bár nem tudni, hogy a GV60 a szériagyártásban is megtartja-e ezt az extravagáns, modern funkciót.

Elektromos luxus-SUV Koreából 23

Ennél is van azonban meghökkentőbb részlet az utastérben: az erőátvitel irányváltó funkcióját nem a szokásos gombok, és nem is tárcsa szolgálja ki, hanem egy kristálygömb, amely álló autónál hangulatvilágítást biztosít, a rendszerindítást követően pedig elforog, szabaddá téve a váltóvezérlő felületet. A kristálygömb kereksége a műszerfalon és a kormányra szerelt kezelőfelületeken egyaránt visszaköszön. A padlókonzol a testvérmodelleknél már megismert, lebegő kialakítású panel.

Elektromos luxus-SUV Koreából 24

A műszaki részleteket a 2022-től tervezett piaci értékesítéshez közeledve tervezi közzétenni a gyár. Az E-GMP padlólemezre épülő másik két típus paraméterei azonban már ismertek, és nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy tudjuk: a GV60 az Ioniq 5 és a Kia EV6 legerősebb hajtásláncait fogja megkapni. Ez 800 voltos elektromos hálózatot, villámgyors tölthetőséget, 72,6 kWh-os kapacitású akkumulátort, akár 5,2 másodperces 0-100 km/óra gyorsulást és 305 LE csúcsteljesítményt, vagy 481 kilométeres hatótávolságot jelent.

Elektromos luxus-SUV Koreából 25