Évekkel ezelőtt elakadtak, most új lendületet kapnak a budapesti kerékpáros fejlesztések. Mint arról a szerdai, a Vezessnek is eljuttatott közleményében ír a BKK, a Fővárosi Önkormányzattal együttműködve újragondolták a VEKOP-projekteket. Ezek megvalósításához 2023 közepéig bruttó 8,39 milliárd forintos európai uniós támogatást nyert a Fővárosi Önkormányzat a BKK tizenhat kerületi önkormányzat bevonásával létrehozott tizenkét konzociuma.

A kormány 2016-ban tette közzé a „Fenntartható közlekedés fejlesztése Budapesten” nevű pályázati felhívást a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) részeként, melynek célja, hogy növekedjen Budapesten a gyalogos, kerékpáros, illetve közösségi közlekedést igénybe vevők aránya.

2017-ben elkészültek a projektterületekre vonatkozó Kerékpárforgalmi hálózati tervek (KHT). Ezeket a tervzsűri elfogadta, így kezdetét vehette az engedélyezési és a kiviteli tervek készítése.

Az újragondolás hatására már folyamatban van az új Támogatási szerződések aláírása, ezzel párhuzamosan a 2018-ban és 2019-ben megrekedt tervezési munkákkal is lassan végeznek, melyek összhangban vannak a főváros közlekedési fejlesztéseit összefoglaló, az autót felváltó alternatív lehetőségeket előtérbe helyező Budapesti Mobilitási Terv 2030-cal.

Ennek a nagyobb, ember- és környezetbarátabb város kialakítására törekvő folyamatnak a része a hét korábbi részében bejelentett kőbányai beruházás. Hétfőn jelent meg a X. kerületi kivitelezési munkákra vonatkozó ajánlati felhívás. Eredményes közbeszerzési eljárás esetén a BKK – tartalékkerettel együtt – bruttó 1,02 milliárd forint támogatás felhasználásával építheti ki a kerület kerékpárhálózatának hiányzó szakaszait.