Kedden a II. és III. Kerületi Bíróság első fokon hirdetett ítéletet Berki Krisztián büntetőfékezéses ügyében. Kovács József tanácsa közúti veszélyeztetés és jelentős, illetve nagyobb kárt okozó rongálás bűntettében is bűnösnek találta a férfit, ezért halmazati büntetésül két év szabadságvesztésre, négy év próbaidőre felfüggesztve, és két év közúti járművezetéstől való eltiltásra ítélte. Emellett Berki 625 ezer forint pénzbüntetést kapott, és neki kell kifizetnie a több mint 600 ezer forintos bűnügyi költséget is – írta a Telex.

A vád szerint Berki 2018. március 17-én a Pünkösdfürdő utcában egy Bentley-vel autózott feleségével. Előtte haladt a 34-es busz, ami a megállóhoz érve lelassított, de végül nem állt meg, mert nem volt le- és felszálló utas. A Bentley sofőrje záróvonalon és egy zebra előtt kezdte megelőzni a buszt, de mivel a manővert nem tudta befejezni, ezért dudált, amire a buszsofőr is hangjelzésekkel reagált.

Berki emiatt „felfokozott érzelmi állapotba került”, és a megengedett sebesség túllépésével végül a Királyok útján megelőzte a buszt, majd visszatért elé, és intenzív fékezésbe kezdett. A BKK-busz vezetője a vészfékezés ellenére sem tudta elkerülni az ütközést, és 20 km/h-s sebességgel nekicsapódott a luxusautónak, amelyben 14 millió forintos kár keletkezett.

Bár mindössze néhány másodperc telt el a visszasorolás és az ütközés között, Berki Krisztián azt állította, hogy a buszt a középső visszapillantó tükörben nem látta közeledni, valószínűleg „a sportautó kialakítása miatt”. A szakértő egyébként azt is megállapította, hogy a buszsofőr az ütközés előtt 1,3 másodperccel valamiért felengedte a fékpedált, majd rögtön újra lenyomta, és vészfékezett.

Berki az utolsó szó jogán is ártatlannak vallotta magát. „Sajnálom, hogy bekövetkezett a baleset, még ha felelősnek nem is érzem magam” – mondta.