Több ezer modelljét hívta vissza a Tesla, miután probléma merült fel a biztonsági övekkel és a fékekkel kapcsolatban – adta hírül az CNBC.

A visszahívás két ütemben történt meg, összesen 5530 darab 2018 és 2020 között gyártott Tesla Model 3, illetve 2019 és 2021 között gyártott Tesla Model Y vált érintetté. A már Magyarországon is kapható Model 3-asoknál felmerült, hogy az első üléseknél nem rögzítették megfelelően a biztonsági övet a B-oszlophoz. 2166 darab Tesla Model Y tulajdonosát értesítették a második visszahívás keretében, mivel a 2019-2021 közötti évjáratú modellek esetében előfordulhat, hogy a hátsó üléssor bal és jobb oldali biztonsági övének visszahúzó szerkezetét rögzítése nem megfelelő.

Teslák ezreit hívták vissza 1

Említést tesz arról is a CNBC, illetve egy korábbi cikkében is foglalkozott azzal, hogy a Tesla munkatársainak állítása szerint gyakran frissítik az autók szoftvereit a használói igények kielégítése érdekében. A dolgozók emellett amiatt is szót emeltek, hogy a járműösszeszerelés során nem kaptak elég időt arra, hogy megfelelően ellássák feladataikat.

Az amerikai közlekedésbiztonsági igazgatóság oldalán közzétett bejelentésében arra hívta fel a figyelmet a probléma kapcsán a Tesla, hogy a biztonsági övek felől érkező rendellenes zörej utalhat a problémára. A villanyautó-gyártó megjegyezte: abból fakad a probléma, hogy munkatársai nem rögzítették mindig a megfelelő módon a biztonsági öveket vagy nem kellő alapossággal ellenőrizték az összeszerelés után. A márka állítása szerint a probléma mostanáig nem vezetett balesethez.

Teslák ezreit hívták vissza 2

A napokban egy másik problémát is felfedeztek az említett két típusnál: 5974 esetben azonosítottak potenciálisan laza féknyereg-csavarokat – számolt be a hírről a Carscoops. Ez nyomásvesztést okozhat a gumiabroncsoknál, ami befolyásolhatja a jármű teljesítményét is biztonságot. Néhány héttel ezelőtt pedig norvégiai vevőinek volt kénytelen milliós nagyságrendű kártérítést fizetni a Tesla, miután egy szoftverfrissítés hatására több Model S-nél is csökkent a hatótávolság.