Személyenként 136 ezer norvég korona, azaz mintegy 4,7 millió forint kártérítést köteles fizetni norvég vevőinek a Tesla: így döntött az illetékes bíróság, miután több ügyfél számára jelentős mértékben csökkent autója használati értéke egy 2019-es szoftverfrissítés miatt. A 2013 és 2015 között gyártott Model S-ekre azért adtak ki frissítést, hogy kíméljék az akkumulátort és növeljék annak élettartamát. Ez viszont azt eredményezte, hogy érezhetően – akár 11 százalékkal – csökkent a hatótávolság. Az érintett ügyfelek a Tesla villámtöltőinél is rosszul jártak: autójuk kisebb teljesítménnyel, lassabban vette fel a töltést.

Milliós kártérítést fizet ügyfeleinek a Tesla 1

Az ügy annak idején nagy port vert fel teslás körökben, több országban is pertársaságot szerveztek a pórul járt tulajdonosok, másutt azonban a jelek szerint még nem született ítélet az ügyben.

Norvégiában harminc ügyfélnek köteles most a fent említett, tetemes összeget megfizetni a Tesla. Az ítélet nem jogerős, az ellen fellebbezés nyújtható be. Kérdés, hogyan reagál a Tesla, hiszen eddig az egész ügytől távol tartotta magát a cég, az ítélet az alperes távollétében született. A norvég lapok arra is felhívják a figyelmet, hogy bár a döntés egyelőre csak harminc emberre vonatkozik, de potenciálisan a több tízezer Tesla-vásárló bármelyikét (vagy akár az összeset) is érintheti, mely esetben rögtön egészen más nagyságrendről beszélünk.

Milliós kártérítést fizet ügyfeleinek a Tesla 11