Karácsony előtt még számítanunk kell egy kisebb mértékű üzemanyagár-emelkedésre a hazai kutakon. A 95-ös benzin átlagára várhatóan bruttó 2 forinttal emelkedik, a gázolaj átlagára pedig bruttó 4 forinttal változik – írja a holtankoljak.hu.

Így az ünnepeket a következő átlagárakkal várhatjuk: 

  • 95-ös benzin: 366 Ft/liter
  • Gázolaj: 389 Ft/liter 

Váratlannak semmiképpen nem mondható az emelkedés, hiszen a nemzetközi olajpiac nagyon optimista a vakcinaengedélyezéseknek köszönhetően, így a Brent típusú olaj ára az elmúlt hét folyamán tovább emelkedett. A hét eleji 50,44 dolláros szintről mostanra egészen 52,32 dollárig ment el az árfolyam, ami több mint 3%-os emelkedést jelent.

A múlt héten a forint tartotta magát a dollárral szemben, kisebb változásokat ugyan tapasztaltunk, de 292 forinton kaptuk átlagosan a dollárt egész héten.

Frissítés (14:57)

Nem sokkal cikkünk megjelenése után, hétfő délelőtt közel 5 százalékkal csökkent a kőolaj jegyzése a gyors terjedésű, új koronavírus-változat miatt Nagy-Britanniában, aminek a következtében további szigorításokat vezettek be az országban és számos európai államban. A befektetők attól tartanak, hogy az intézkedések miatt csökkenhet az olajkereslet.

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 2,52 dollárral 49,74 dollárra csökkent. Egy órával később a Brent és a nyugati féltekén irányadó WTI vesztesége csökkent, 13 óra körül 4 százalékos visszaeséssel a Brent 50,15 dolláron, a WTI 47,29 dolláron állt.