Mint arról a Vezess is beszámolt, november elején a koronavírus-járvány második hulláma miatt ismét ingyenessé tették a parkolást, hogy ezzel csökkentsék a tömegközlekedési eszközök zsúfoltságát. Ugyanakkor ez egy másik problémát gerjesztett, főként Budapesten és annak belvárosában: ugyanis az amúgy alternatív közlekedési módot használók által kiszorultak az ott lakók, ami miatt már több fővárosi kerület is drasztikusan lépett fel.

Ezt követően Orbán Viktor miniszterelnök újabb rendeletet írt alá szombat este, melynek értelmében

hétfőtől a parkolóházak éjszakai használata is ingyenes lesz.„Lakott területen, kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig tartó idősávban. A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni” – ismertette a részleteket az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Miniszterelnöki kezdeményezés alapján született egy másik kormányhatározat is:

a költségvetési szervek, valamint az állami tulajdonú cégek közterületi parkolói bárki számára ingyenesen igénybe vehetők lesznek este 7 és reggel 7 óra között.

A határozatban a kormány felkéri az önkormányzatokat, hogy saját hatáskörben rendelkezzenek az önkormányzat vagy a tulajdonában álló gazdasági társaságok parkolóinak bárki számára való megnyitásáról hétfőtől, és erről a döntésükről 48 órán belül tájékoztassák a lakosságot.