Két, sorosan elhelyezett nitrogénoxid-csapdát, valamint egy rezonátort is elhelyezett új háromliteres, hathengeres dízelmotorja kipufogórendszerében az Audi. Az előbbiek a NOx különösen hatékony szűrését, utóbbi a vérmes motorhangot szavatolva, miközben a motor a korábbinál alacsonyabb fordulatszámon, még határozottabban mutatja meg 341 lóerejét és 700 Nm forgatónyomatékát.

Mindez nem csak papíron érvényes: a sportos dízel szabadidőjármű 5,1 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, végsebességét elektronika korlátozza 250 km/órára.

Nagyon sportos, nagyon tiszta ez a dízel 1
Nagyon sportos, nagyon tiszta ez a dízel 2

Nagyon sportos, nagyon tiszta ez a dízel

Nagyon sportos, nagyon tiszta ez a dízel 20
Nagyon sportos, nagyon tiszta ez a dízel 21
Nagyon sportos, nagyon tiszta ez a dízel 22
Nagyon sportos, nagyon tiszta ez a dízel 23
Nagyon sportos, nagyon tiszta ez a dízel 24
Nagyon sportos, nagyon tiszta ez a dízel 25
Nagyon sportos, nagyon tiszta ez a dízel 26
Nagyon sportos, nagyon tiszta ez a dízel 27
Nagyon sportos, nagyon tiszta ez a dízel 28
Nagyon sportos, nagyon tiszta ez a dízel 29
Nagyon sportos, nagyon tiszta ez a dízel 30
Nagyon sportos, nagyon tiszta ez a dízel 31
Nagyon sportos, nagyon tiszta ez a dízel 32
Nagyon sportos, nagyon tiszta ez a dízel 33
Nagyon sportos, nagyon tiszta ez a dízel 34
Nagyon sportos, nagyon tiszta ez a dízel 35
Nagyon sportos, nagyon tiszta ez a dízel 36
Fotó megosztása:

Az erődemonstráció mögött komoly technológiai fejlesztések állnak. Az eddig alumínium dugattyúkat például kovácsolt acélra cserélték, így csökken a hőveszteség; a dugattyú különleges kialakítása gyorsabb és jobb hatásfokú égést tesz lehetővé. A szolenoid injektorok (mágnesszelepes befecskendezők) egy ütem alatt nyolc befecskendezést végeznek, üzemi nyomásuk 2500 bar. A korábbi levegő/levegő köztes töltőlevegő-hűtőt víz/levegő szerkezetűre cserélték, és mivel rövidebb úton kapja a levegőt a turbó, valamint csökkentették a kompresszorkerék méretét, gyorsabban felépül a nyomás. Ha meg mégsem, a 48V-os hálózatról működő elektromos kompresszor segít be a rendszernek.

Nagyon sportos, nagyon tiszta ez a dízel 37

Mild hibrid 48V

A nagyobb teljesítmény mellett a fogyasztás csökkentésére is figyelmet fordítottak: a 48V-os mild hibrid rendszer 8 kW teljesítménnyel termeli vissza az energiát az akkumulátorba, a start-stop rendszer akár menet közben is képes lekapcsolni, és akár 40 másodpercen át úgy is maradni, a potenciális megtakarítás mértéke eléri a 0,7 l/100km-t.

A fent említett két SCR szűrő más és más üzemi fázisban jut szerephez, egyikük egyben részecskeszűrőként is szolgál. A két szűrőt egy impozáns méretű, 24 literes AdBlue tartály szolgálja ki.  Az autó átlagos üzemanyag-fogyasztása 7,0 l/100km, a NOx-kibocsátás pedig jóval a legújabb Euro 6d ISC-FCM AP norma által előírt határérték alatt van.

Nagyon sportos, nagyon tiszta ez a dízel 38

A motorhoz nyolcfokozatú automata váltó társul, az összkerékhajtási rendszer alaphelyzetben a nyomaték 60 százalékát juttatja hátra, de ez az érték 30-85% között változhat. Hátulra nyomatékvektor-szabályozású aktív differenciálmű is rendelhető. Az adaptív lengéscsillapítós futóművet 30 mm-rel (!) ültették le az alapkivitelű Q5-höz képest, elöl-hátul ötlengőkaros a felfüggesztés. A futómű, a kormánymű és a hajtáslánc beállításai hat üzemmódban vezérelhetők, ha megrendeljük a légrugózást, bejön még egy hetedik is, amelyet kifejezetten terepre szántak.

Nagyon sportos, nagyon tiszta ez a dízel 39

Ami a felszereltséget illeti, elöl LED-esek a lámpák (opciós mátrix LED kialakításban), hátul felárért OLED fényforrásokat kapunk.

Az utastér alapszíne fekete vagy szürke, a küszöbbetétek megvilágítottak, az Alcantara üléskárpit helyébe újrahasznosított műanyagból gyártott, mikroszálas Dinamica kárpitanyag lép. Az üléshez masszázsprogram is rendelhető, a dekorbetétek alumínium helyett karbon- és zongoralakk kivitelben kérhetők.

A csomagtartó 520/1520 literes, a legnagyobb vontatható tömeg 2400 kg.

Nagyon sportos, nagyon tiszta ez a dízel 40