2013 áprilisában vette át hivatalát Jorge Mario Bergoglio, vagy ismertebb nevén Ferenc pápa, aki rendre hirdeti, hogy távol tartaná magát az egyházi fényűzéstől. Ehhez mérten mindig szerény autókkal jelenik meg, amikor egy másik országba látogat.

A szolgálatára bocsátott autók között volt már Fiat 500L és Nissan Navara is, most pedig a japánok ajándékozták neki az ottani – novemberben tartott – látogatására készített Toyota Mirait.

Ez az eddigi legkörnyezetbarátabb pápamobil 1
Ez az eddigi legkörnyezetbarátabb pápamobil 2

Ez az eddigi legkörnyezetbarátabb pápamobil

Ez az eddigi legkörnyezetbarátabb pápamobil

Ez az eddigi legkörnyezetbarátabb pápamobil 9
Ez az eddigi legkörnyezetbarátabb pápamobil 10
Ez az eddigi legkörnyezetbarátabb pápamobil 11
Ez az eddigi legkörnyezetbarátabb pápamobil 12
Ez az eddigi legkörnyezetbarátabb pápamobil 13
Ez az eddigi legkörnyezetbarátabb pápamobil 14
Fotó megosztása:

A Japán Katolikus Püspöki Konferencia által Vatikánba küldött Toyota Mirai csatlakozik a pápamobilok sorához. Az autót természetesen átalakították, a tetejét levágták és egy magasított ülés, valamint plexilapokkal fedett rész került rá, LED-es világítással. Így az autó magassága 2,7 méteres lett. A színe kívül és belül is fehér.

Az üzemanyagcellás Toyota Mirai az eddigi legkörnyezetbarátabb pápamobil. Bár a Mirai hatótávja kb. 500 km, erre aligha lesz szükség a rövid parádék alkalmával.

A pápamobilok nagyon sokszínűek, elvégre a Fiat Pandától a Mercedes-Benz G-osztályig volt már minden. Időnként még olyan furcsa járműveket is kap a pápa, mint a Lamborghini Huracán.