Óhatatlanul elérte a világot, így Közép-Európát is a koronavírus-járvány második hulláma, és amíg tavasszal szinte mindenhol digitális munkarendben tanították az iskolásokat, addig az őszi hullámban sok helyen próbálják ezt elkerülni, ameddig csak lehet.

A távolságtartás és a higiéniai szabályok betartasával igyekeznek megelőzni a fertőzésszámok további megugrását és az online oktatás újbóli bevezetését, ennek érdekében egy igencsak kreatív ötlettel állt elő a szomszédos Romániában a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceumban.

Útburkolati jelzésekkel és le-, illetve felragasztott KRESZ-„táblákkal” látták el az egész iskolát – mind a lépcsőházat, mind a folyósokat –, felhívva a diákok figyelmét a szükséges és betartandó protokollra.

KRESZ-szabályokkal védekeznek egy kolozsvári iskolában 1
KRESZ-szabályokkal védekeznek egy kolozsvári iskolában 2

KRESZ-szabályokkal védekeznek egy kolozsvári iskolában

KRESZ-szabályokkal védekeznek egy kolozsvári iskolában

KRESZ-szabályokkal védekeznek egy kolozsvári iskolában 9
KRESZ-szabályokkal védekeznek egy kolozsvári iskolában 10
KRESZ-szabályokkal védekeznek egy kolozsvári iskolában 11
KRESZ-szabályokkal védekeznek egy kolozsvári iskolában 12
KRESZ-szabályokkal védekeznek egy kolozsvári iskolában 13
KRESZ-szabályokkal védekeznek egy kolozsvári iskolában 14
Fotó megosztása:

Az ötlet kimeríti a „játszva tanulás” fogalmát, ami különösen fontos, tekintve, hogy egyre gyakrabban emlegetik idehaza is, hogy már az általános-, de legkésőbb a középiskolai években a tanterv részét képezhetné a KRESZ-oktatás, ezzel megtanítva a kiskorúakat a biztonságos közlekedésre.

Romániában szigorú szabályok vonatkoznak az iskolába járásra: a különböző osztályok tanulói nem találkozhatnak a szünetekben, a nagyvárosi iskolák nagyobb létszámú osztályait pedig két egyenlő csoportra kell osztani úgy, hogy ezek lehetőleg egymástól függetlenül látogassák az órákat.