Bőven adott munkát a tűzoltóknak az erős széllel kísért zivatar az ország északkeleti részén pénteken, elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén és valamivel kisebb mértékben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Csobádnál a 3-as főútra, Vizsoly közelében a Vilmány felé vezető útra dőlt fa, a 41-es főút Rohod és Apagy közötti szakaszán pedig letört ágak estek az úttestre. Miskolcon is jó néhány riasztást kaptak hasonló káresetek miatt a város hivatásos tűzoltói, a megyeszékhelyen a Szinva-patak is kiöntött medréből a rengeteg csapadék miatt.

Gyulaházán, a Munkás utcában egy lakóház tetőszerkezetét bontotta meg a szél. Több helyen, így például Miskolcon, Mezőkövesden, Bodroghalmon, Encsen, Nyírteleken és Szabolcsbákán kertekbe, lakóházakba, pincékbe és más helyiségekbe befolyt víz eltávolításához is kérték a tűzoltók segítségét, 37-es főúton, Sátoraljaújhely belterületén pedig – mint azt az Útinform jelentette – a hirtelen lehullott eső miatt elöntött a víz egy vasúti aluljárót, így ott elterelték a forgalmat.

Megnehezítette a közlekedést az ország keleti felére lecsapó vihar 1

Felsőkelecsény péntek délután

Megnehezítette a közlekedést az ország keleti felére lecsapó vihar 2

Miskolc

Megnehezítette a közlekedést az ország keleti felére lecsapó vihar 3

A kiáradt Szinva-patak

Megnehezítette a közlekedést az ország keleti felére lecsapó vihar 4

Rövid időn belül ez már a második nagyobb mennyiségű csapadék, ami gondot okozott a közlekedésben, két hete a fővárosi utak váltak részben járhatatlanná.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint szombaton a Duna és a Tisza közti tájakon, azon belül is legtovább az északi hegyekben van jelentős esélye villámlásnak. A zivatarokat felhőszakadás, jégeső és erős széllökések kísérhetik, de heves zivatarokhoz nagyobb méretű jég, illetve 90 kilométer/órát meghaladó széllökés is társulhat. Zivatarveszély miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Vas megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.