Az érintett területeken a következő órákban olyan heves esőzések várhatók, amely során több mint 50 milliméter eső hullhat. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint szintén a felhőszakadás veszélye miatt Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Emellett a zivatarveszély miatt Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Legnagyobb eséllyel és legnagyobb számban az ország keleti, északkeleti részein várhatók zivatarok, majd este már az ország déli, délnyugati részén is helyenként előfordulhat. Kedden előbb keleten, majd a Duna-Tisza-közén, délután már a Dunántúl keleti felén is kialakulhatnak zivatarok, felhőszakadással kísért zivatarok.

A zivatarok áthelyeződése hétfőn és kedden is lassú lesz, ezért főként felhőszakadás (lokálisan 30-45 milliméter, keleten lehetnek olyan lassú mozgású intenzívebb gócok, amelyekből helyenként akár 45-50 milliméter csapadék is) társulhat hozzájuk, de kisebb eséllyel nagyobb méretű jég és viharos széllökés is kísérheti őket.

A veteményes után, vagy azzal párhuzamosan, az autók vannak a legnagyobb veszélyben, mikor beüt a jégeső. Ez ellen szinte tehetetlen az autós, ha nem talál gyorsan valami fedett helyet, ahová behúzódhat. Nálunk szerencsére ritka, hogy öklömnyi jégdarabok hullnak az égből, de az ördög soha nem alszik és akár ilyen károkat is okozhat az égi “áldás”.

Felhőszakadás, vihar és jégeső vár ránk – 10 fotó a pusztító jégesőről 2

Felhőszakadás, vihar és jégeső vár ránk – 10 fotó a pusztító jégesőről 3

A jégeső a csapadék egy olyan formája, ami akkor alakul ki, amikor a zivatarban jelen levő feláramlások a légkör extrém hideg rétegeibe esőcseppeket szállítanak magukkal, ahol azok szilárd halmazállapotúvá fagynak, és a kialakuló jégszemek a zivatar leáramlásába kerülve a felszínre hullanak.

Felhőszakadás, vihar és jégeső vár ránk – 10 fotó a pusztító jégesőről 4

Akkor beszélünk jégesőről, ha a jégdarabok átmérője eléri vagy meghaladja az 5 mm-t. Ennél kisebb méret esetén jégdaráról van szó. A zivatarok többségében kialakulnak jégszemek, csak az esetek egy részében ezek a felszínre érve elolvadnak.

Felhőszakadás, vihar és jégeső vár ránk – 10 fotó a pusztító jégesőről 5

Azt, hogy kialakul-e jégeső, az a körülmény dönti el, hogy a felhőben a jégszemek mennyire tudnak megnőni, egy bizonyos mérethatár fölött ugyanis a jégszem már nem képes elolvadni a zuhanás közben, és a talajra szilárd halmazállapotban hullik.

Felhőszakadás, vihar és jégeső vár ránk – 10 fotó a pusztító jégesőről 6

Felhőszakadás, vihar és jégeső vár ránk – 10 fotó a pusztító jégesőről 7

Felhőszakadás, vihar és jégeső vár ránk – 10 fotó a pusztító jégesőről 8

Felhőszakadás, vihar és jégeső vár ránk – 10 fotó a pusztító jégesőről 9

Felhőszakadás, vihar és jégeső vár ránk – 10 fotó a pusztító jégesőről 10

Felhőszakadás, vihar és jégeső vár ránk – 10 fotó a pusztító jégesőről 11

Mindez videón még fájdalmasabb: