Anglia leggazdagabb embere Sir James Dyson, akinek vállalkozása ma már leginkább arról ismert, hogy porszívókat, ventilátorokat, hajszárítókat és különféle háztartási eszközöket gyártanak. A cég nagyon jól megy és egyre nagyobb kereslet mutatkozik a termékeikre a kínai piacon, ezért lehet, hogy vagyona 16,2 milliárd fontra emelkedett.

Dyson nem csak erről híres, hanem arról is, hogy termékeik úttörő szemlélettel készülnek és gyakran meghökkentő technológiai újításokat alkalmaznak. A villanyautózás pedig remek terep ahhoz, hogy megmutassa, milyen lehetőségek vannak még benne. Ezért tervezett egy elektromos szabadidő-autót.

Porszívó helyett itt a Dyson elektromos autója 1
Porszívó helyett itt a Dyson elektromos autója 2

Porszívó helyett itt a Dyson elektromos autója

Porszívó helyett itt a Dyson elektromos autója 5
Porszívó helyett itt a Dyson elektromos autója 6
Fotó megosztása:

2018-ban kezdtek neki a fejlesztésnek és Sir James Dyson állítása szerint a mérnökök igazán remek munkát végeztek, de a 2021-es piaci bevezetést elengedte. A Dyson N526 nevű prototípust viszont most megmutatta. Az egész projekt egyébként 600 millió eurós.

Formában nem hoz igazán újat. Kissé futurisztikus, letisztult és leginkább a sárvédők karakteres szélesítése benne az egyedi elem. Szintén minimalista stílusban készült volna a beltér, melybe holografikus kijelzőket terveztek. A technika igazán érdekes benne, hiszen egy olyan elektromos autó volt a cél, mely egyetlen feltöltéssel képes megtenni 1000 kilométert. 2,5 tonnás súlya ellenére 4,8 másodperc alatt gyorsul 100 km/órás sebességre.

Biztosan nem valósul meg az autó, de a fejlesztések egy részét Dyson állítása szerint más területeken is hasznosíthatják, továbbá felhasználói díj ellenében a levédett fejlesztéseket más gyártók számára is elérhetővé teszi.