A The Sunday Times 1989 óta minden év tavaszán összeállítja a Nagy-Britanniában élő ezer leggazdagabb ember listáját. A vasárnap 32. alkalommal megjelent összesítés szerint a brit szupergazdagok felső kasztjának összvagyona jelenleg 743 milliárd font (csaknem 298 ezer milliárd forint), 29 milliárd fonttal kevesebb, mint tavaly. Ez az egyenleg tartalmazza a tavalyi Rich List összeállítása és a COVID-19 járvány kezdete óta végbement vagyonváltozástást is, amely – ha nincsenek a korlátozó intézkedések – az idén újabb rekordra emelte volna a felső ezer összvagyonát. A Rich List 2020 összeállítói szerint azonban a járvány elhatalmasodásának kezdete óta eltelt alig két hónap alatt a gazdasági és a piaci veszteségek 54 milliárd fontot (csaknem 22 ezer milliárd forintot) vittek el a brit szupergazdagok vagyonából.

A lista felső tízes mezőnyének tagjai összesen 15 milliárd fontot vesztettek március óta, és a milliárdosok száma is csökkent: jelenleg 147 fontmilliárdos él Nagy-Britanniában, néggyel kevesebb, mint tavaly. A milliárdosok világfővárosa mindazonáltal továbbra is London, ahol a The Sunday Times vagyonlistájának szerkesztői szerint 89 fontmilliárdos él, több, mint a világ bármely más városában.

Az idei milliárdos-ranglista legnagyobb vesztesei a Hinduja testvérek, akik tavaly még vezették a vagyonlistát, ám azóta 6 milliárd fonttal lettek szegényebbek, és 16 milliárd fontra becsült jelenlegi vagyonukkal a Rich List 2020 második helyére szorultak vissza. Sri és Gopi Hinduja multinacionális vállalkozási hálózata az olaj- és az autóipartól a pénzügyi szolgáltatásokon át az ingatlan- és a médiapiacig terjed.

Porszívógyáros lett a leggazdagabb brit 2

Sir James Dyson, a lista első helyezettje

Az idei Rich List első helyezettje – és legnagyobb nyertese – Sir James Dyson, az úttörő, gyakran meghökkentő technológiai újításairól ismert ipari nagyvállalkozó, akinek vagyona a lista összeállítóinak becslése szerint 3,6 milliárd fonttal 16,2 milliárd fontra emelkedett. Dyson gyarapodásának egyik fő hajtóereje – legalábbis a koronavírus-járvány kezdetéig – termékeinek (porszívók, ventilátorok, hajszárítók és egyéb háztartási eszközök) dinamikus kereslete volt a kínai piacon.

Porszívógyáros lett a leggazdagabb brit 3

A Rich List multimilliárdos élmezőnyéhez képest a brit uralkodó szinte szegénynek tűnik. A 94 esztendős II. Erzsébet királynő az idei listán 350 millió fonttal szerepel – ez 20 millió fontos veszteség tavaly óta. Ez azt is jelenti, hogy az uralkodó 16 helyet visszacsúszott egy év alatt, vagyona ugyanis tavaly a 356., az idén azonban már csak a 372. helyhez volt elegendő a Rich List ezres mezőnyében. A királynő vagyonának apadását elsősorban az okozta, hogy a koronavírus-járvány okozta piaci viharok a királyi ház befektetési portfólióját is megtépázták.

Kövess minket a Facebook-on!