Egyre többen feledkeznek meg az autóikról

A lakosság kimagasló százaléka otthonról dolgozik, így autóját valószínűleg csak hetente vagy kéthetente használja csupán, míg elugrik a szokásos bevásárló körútra. Amennyiben két autó van a háztartásban, szinte biztos, hogy az egyik a háttérbe szorul.

Az autótulajdonosok egy része úgy gondolja, hogy az autóját bátran a kocsifelhajtón, a garázsban hagyhatja néhány hónapra, majd utána letörli a port róla és békésen visszatérhet az utakra. Azonban a dolgok nem ennyire egyszerűek.

Köztudottan, az autók belső állapotának megőrzésére a legjobb módszer a rendszeres vezetés, ám akkor is karban kell őket tartani, ha az aktuális helyzet ezt most nem teszi lehetővé.

Egyáltalán nem kell pánikba esni vagy drasztikus intézkedéseket elképzelni.

Semmiképpen se építsünk légmentes, hőmérséklet-szabályozott bunkert a családi járgány számára. Azonban vannak olyan alapvető lépések, amelyeket ajánlott megtennünk annak érdekében, hogy autónk zökkenőmentesen induljon, amikor szükség van rá.

Adjon energiát gépjárművének

A gépjármű akkumulátorok az idő múlásával lemerülnek, a töltés egyik legegyszerűbb módja az, ha rendszeres időközönként üzemelteti a motort. Felmerülhet a kérdés, hogy ezt milyen gyakran kell elvégezni? Ez alapvetően az autó életkorától, az akkumulátor állapotától, és a helyi éghajlattól függ, azonban vegye számba azt is, hogy beltéri vagy kültéri körülmények között parkol-e.

Például egy garázsban tartott, új autó – feltehetően vadonatúj akkumulátorral – jobban fog teljesíteni, mint egy utcán parkoló régebbi autó. Továbbá az akkumulátorok hajlamosak gyorsabban kifogyni hidegebb éghajlati viszonyok között.

Az üzemeltetési idő mindenképpen legyen legalább 15 perc hetente, ennyi idő alatt megfelelően tud tölteni az aksi, valamint az olaj és az üzemanyag körforgása is

Biztosított.

Amíg az autó jár, mindenképpen kapcsolja be a légkondicionálót. Ez elősegíti a klíma rendszer tömítéseinek karbantartását továbbá csökkenti a penész kialakulásának esélyét.

Végezetül felhívnánk a figyelmét, hogy elöregedett, nem megfelelő állapotú akkumulátorral semmiképpen se induljon útnak, gondoskodjon róla, hogy a garázsban legyen akkumulátortöltő és teszter.

Használja ki, hogy számos autóalkatrész webáruház rendkívül kedvező ajánlatokat biztosít, és egyenes házhoz viszik Önnek az energiát.

Fontos autóalkatrészek, amiket a koronavírus idején sem hanyagolhatunk el (x) 1

Tartsa szemmel a gumiabroncsokat

Ne feledje ellenőrizni a gumik állapotát, nyomását. Vezessen számot a szükséges pótalkatrészek rendelkezésre állásáról, mint pl. a kerékkulcs, kerékszerelő vas. A gumiabroncsok ugyanis idővel elveszítik a levegőt, elöregednek és veszélyessé válhat velük útnak indulni.

Az alulfújt gumiabroncsok növelik az üzemanyag-fogyasztást, és befolyásolhatják autója fékteljesítményét. Ügyeljen a gyártó által előírt nyomásra. Gondoskodjon gumiabroncs garnitúrája egészségéről is, meghatározott időközönként érdemes megmozgatni őket (akár csak néhány méterre).

Stop! Ne fékezze meg fékrendszerét

Amennyiben a körülmények lehetővé teszik, inkább ne húzza be a kéziféket, ha tudja, hogy néhány hétig nem fog vezetni. Ugyanis a korrózió és egyéb szennyeződések megkárosíthatják a rendszer mozgó részeit. Ennek kockázata sokkal nagyobb, ha autója régebbi modell, vagy különösen nedves éghajlaton él.

Az első induláskor óvatosan próbálja meg a fékeket, hogy megbizonyosodjon róla, hogy megfelelően működnek-e. Ha korróziót lépett fel, akkor ropogó vagy őrlő zajt fog hallani, már néhány megtett kilométer után. Ha ez továbbra is fennáll, vagy bármilyen vibrációt észlel a pedálon, előfordulhat, hogy meggörbültek a féktárcsák.

Folyékony biztonság

Semmiképpen sem szabad megfeledkeznie a gépjármű működéséhez szükséges folyadék szintjének ellenőrzéséről. Szükség esetén töltse fel a motorolajat, hűtőfolyadékot és a fékfolyadékot is.

 Mindenképpen győződjön meg róla, hogy legalább a javasolt, minimális szintek megvannak-e. Ne feledje, hogy a motor az autó lelke, gondoskodjon hosszú élettartamáról, válasszon prémium minőségű motorolajok közül és autója garantáltan meg fogja hálálni a törődést, ha újra útra kelnek.

Ezzel egy időben ajánlatos megejteni az olaj- és levegőszűrő cseréjét is. A fekmester.hu kínálatában megtalálhatja a vezető olajmárkák termékeit, továbbá rendelkezésre állnak sebességváltó és motorkerékpár olajok is.

Csillapítsa az autót

Talán nem is gondolná, hogy milyen fontos szerepet játszik a lengéscsillapító a gépjármű életében. Sajnos sokan elhanyagolják, nem ellenőrzik állapotát, pedig tulajdonképpen ez az alkatrész felel az autó biztonságos kapcsolatáért a kerekek és az úttest között. Ez magas fokú stabilitást és rövidebb fékezési távolságot jelent.

A jelenleg kialakult helyzet ad nekünk egy kis időt, hogy elgondolkodjunk azokon a dolgokon, amelyek felett eddig elsiklottunk.

A lengéscsillapítók állapotát, akár otthon is vizsgálni tudja, ehhez nem kell mást tennie, mint megmozgatni az autó elejét és hátulját, figyelve, hogy a karosszéria erőteljes utólengést végez –e.

Villanyozza fel gépjárművét

A biztonságos vezetéshez elengedhetetlen a világításrendszer megfelelő működése. Ellenőrizze, hogy minden lámpája megfelelően üzemel–e, legyen szó a kapcsolókról, fényszórókról vagy egyéb alkatrészekről.

Ha lehetséges, kérjen meg valakit, hogy segítsen ebben (például ellenőrizze, hogy a fék lámpái működnek-e, amikor megnyomja a féket). Alternatív megoldásként parkoljon egy fényvisszaverő felületnél, például egy ablak előtt, és kövesse a tükrökben megjelenő fényeket. 

Amennyiben nem üzemel megfelelően valamelyik fényszóró, a helyzetjelző, vészvillogó vagy bármely másik elengedhetetlen világítási kiegészítő, ne siessen a benzinkútra vagy az alkatrész-kereskedésbe. Rendelje meg inkább egy online autóalkatrész webáruház kínálatából és óvja meg ezzel az egészségét.

Ép testben ép lélek

Végezetül ejtsünk néhány szót a gépjármű külsejének a védelméről is. A legtöbben azt gondolnák, hogy ha nem indulnak útnak a szélsőséges időjárási körülmények közepette- esős, poros, szeles, sáros idő esetén, hanem a tiszta, fertőtlenített garázsban áll az autó, akkor a szépsége töretlen.

Azonban ez egyáltalán nincs így, a kocsi külseje is igényli a törődést. Kerülje el a fém-, bőr-, műanyag felületek elöregedését, rongálódását. Használjon minőségi autómosó sampont és polírozót. Törölgesse át wax-al az autót és óvja meg a festést és a fényezést.

Vezessen számot a bőr-és műszerfalápoló termékek beszerzéséről. Továbbá készüljön fel a forró, nyári időre is. Biztosítsa autójába a napvédőt és napellenzőt, valamint gondoskodjon a nyári szélvédőmosó folyadék feltöltéséről.