Szerdán tette közzé negyedéves jelentését a BMW, amellyel párhuzamosan közölte, hogy erőteljes költségkontrollt vezet be. A fejlesztési költségeken nem, a beruházásokon viszont spórolnának – írta a Portfolio.

A világgazdasági visszaesés és az autópiaci forgalom várható csökkenése tükrében a konszern az idén eladásainak és eredményének jelentős csökkenésére számít.

“A jelenlegi helyzetre tekintettel bizonyos projekteket felfüggesztünk, vagy további felülvizsgálatnak vetjük alá őket. A beruházási költségeket a tavalyi 5,7 milliárd euróról kevesebb mint 4 milliárd euróra csökkentjük 2020-ban” – mondta Nicolas Peter, az igazgatóság tagja.

A debreceni gyár építése is a halasztott projektek közé került. “Számunkra mindig a várható kereslet a releváns, ezért egy évvel elhalasztjuk a magyarországi gyár üzembe vételét” – fogalmazott Oliver Zipse, a BMW Csoport igazgatóságának elnöke. A magyarországi BMW-üzemen kívül más projekteket is elhalasztanak.

Tavaly májusban már javában folyt a debreceni BMW-gyár területének előkészítése, melynek során a város által korábban megvásárolt 400 hektárnyi terület tereprendezése zajlott. Idén a cölöpözési munkálatok is elkezdődtek.

“A BMW Group továbbra is elkötelezett az új, magyarországi gyáregységével szemben. A vállalat debreceni gyárának megépítése a BMW Group hosszú távú növekedési törekvéseit támasztja alá” – írta a Vezessnek Salgó András, a BMW Magyarország kommunikációért felelős vezetője.

“A jelenleg kialakult járványhelyzet feltételezéseink szerint hatással lesz a debreceni építkezési munkálatokra, így azok lelassulhatnak. A pontos időtartam még nem került meghatározásra, de várakozásaink szerint több hónap lehet.”