Miután a koronavírus-járvány miatt nőtt a kerékpáros forgalom Budapesten, folyamatosan újításokat vezetnek be az efféle közlekedési mód támogatása érdekében: amellett, hogy a Bubi közbringarendszer jelképes összegért vehető igénybe, egyre több helyen festenek fel ideiglenes kerékpársávokat. A Bartók Béla úton és a Tétényi úton már használható a biciklisáv, de rövidesen az Üllői úton is könnyebbé válik a kerékpárosok élete.

A BKK vasárnap délutáni közleményéből kiderült, hogy a Fővárosi Önkormányzat döntése alapján, a BKK és a Budapest Közút együttműködésében létrejött intézkedéssorozat következő lépéseként a Nagykörút józsefvárosi, erzsébetvárosi és terézvárosi szakaszán festenek fel ideiglenes biciklisávot. Az ezzel kapcsolatos munkálatok a KRESZ-táblák kihelyezésével kezdődnek április 27-én, hétfőn, majd este az útburkolati jelzések felfestésével folytatódnak.

A körút mindkét útpályáján irányhelyes kerékpársávot, a fontosabb kereszteződések előtt nyitott kerékpársávot festenek fel. A nyitott bringasáv-típust már Budapest több pontján sikerrel alkalmazták, a lényege, hogy folyamatos haladásra csak a biciklis használhatja, gépjármű csak jobbra kanyarodáshoz történő besorolás esetén, vagy más manőverezés céljából – mindig a kerékpárosnak elsőbbséget adva – hajthat rá.

– részletezik a változásokat.

Az érintett, az Üllői út és a Váci út közötti 3 kilométeres szakaszon a gépjárművek irányonként csak egy-egy sávban haladhatnak. Az ideiglenes állapot szeptemberig maradhat fenn, a főváros szerint a változtatások nem okoznak majd nagyobb fennakadást az autós közlekedésben.

A járványhelyzet alatt nagyjából 20 kilométerrel bővül Budapest kerékpáros úthálózata, melynek hossza 325 kilométer.