Markus Duesmann lesz a Volkswagen-konszern igazgatótanácsának új tagja – közölte ma a világ legnagyobb autógyártó vállalata. A VW felügyelőbizottságának tegnapi ülése nyomán kiadott közleményből annyi derül ki, hogy Duesmann, aki jelenleg a BMW beszerzésért és beszállítóláncokért felelős igazgatósági tagja, mihamarabb munkába áll új munkaadójánál, amikor ez lehetséges lesz.

A menedzsert vélhetően a konkurenciazáradék köti, amely bizonyos időre, általában legalább fél évre megtiltja, hogy egy felsővezető máshol vállaljon munkát az iparágon belül. A szünet a BMW-től is függ, a konkurens lassíthatja és gyorsíthatja is távozás mellett döntő vezetője váltását.

Duesmann pozíciójáról a cég nem közölt semmit, de a Handelsblatt című gazdasági napilap tudni véli, hogy az előzetes letartóztatásban ülő Rupert Stadler utóda lehet az Audi élén. Stadlert a dízelmotorokkal kapcsolatos emissziós csalás felderítésének hátráltatásának gyanújával vette őrizetbe június 18-án az ügyészség. Ő a legmagasabb rangú vezető a Volkswagen-konszernben, aki több-kevesebb időt rács mögött kényszerül tölteni. Stadler szabadságolását kérte a cégtől és bár a VW csalási ügyének kipattanása után majdnem három évig tartani tudta magát az Audi élén, igen valószínűtlen, hogy felmentése esetén visszatérhetne az Audi élére.

BMW-topmenedzsert csábíthat el az Audi 1

Markus Duesmann a Mercedesnél és a BMW-nél is dolgozott

Ha Duesmann tényleg az Audi élére szerződik, személyében igazán alkalmas lehet a cég kivezetésére a három éve tartó emissziós csalásbotrányból fakadó válságból vagy inkább helybenjárásból, mert az Audi dolgai itthon és nemzetközileg cseppet sem mennek rosszul. Duesmann dolgozott a Mercedesnél és a BMW-nél is, így jól ismeri a prémiummárkák működését, piacát. Személye feddhetetlen a dízelbotrányban és 49 éves életkora alapján is lehet elég ideje, hogy az Audit megújítsa.

Markus Duesmann 2007-ben váltott a Daimlertől a BMW-hez, ahol 2016-ban vált az igazgatótanács tagjává. A vesztfáliai szakember korábban a Mercedes és a BMW Forma-1-es csapatait is erősítette – írja róla az Automobilwoche című autóipari szaklap.