Rosszul megválasztott sebesség, csúszós útfelület, hirtelen fékezés – annyi minden okozhatja a motoros balesetek egyik gyakori okát: amikor kanyarodás közben elvész az első kerék tapadása, csak nagy rutinnal és szerencsével úszható meg a bukás.

Vagy modern technológiával, mondja a Bosch, akik szerint az űrhajók kormányozásánál is használt technológia mentheti meg az eséstől a jövő motorosait. A motorkerékpár két oldalán felszerelt fúvókákból nagy sebességgel kiáramló gáz helyreállíthatja a mozgás fő vektorát.

Rakétákat építenének be a motorkerékpárokba 1

Mivel az egész rendszert elektronikus szenzorok vezérelnék, ezek vélhetően jóval hamarabb érzékelnék a bajt, mint a pilóta, így még azelőtt közbeavatkozhat a rendszer, hogy ténylegesen kialakulna a vészhelyzet.

A rendszer egyelőre kísérleti stádiumban van, de ahogy az alábbi videó is mutatja, működik. Rengeteg kérdés van még nyitva persze – például amennyiben a légzsákok indítópatronjához hasonló elven működő gázgenerátorokat kívánnak használni, vajon minden megcsúszás után költséges csere várna a motorosra? Illetve nem készteti-e óvatlan gyorshajtásra a rendszer a magukat biztonságban érző motorosokat?