Elkezdődött az M1-es autópálya és a 83-as főút csomópontjának átépítése Győrben, a fejlesztés nettó 1,4 milliárd forintba kerül – tájékoztatott a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. pénteken.

A jövő év nyarára elkészülő új csomóponton gyorsabb és biztonságosabb lesz az áthaladás, a sztrádára való fel- és lehajtás, valamint a városba bevezető szakasz közlekedése.

A fejlesztés során egy kilométer hosszan a meglévő kétszer egysávos útból kétszer kétsávos készül. Az autópálya és a 83-as út keresztezésénél a meglévő, valamint a Mérföldkő utcánál található csomópontokat úgynevezett turbó körforgalmú csomóponttá építik át.

Az autópálya Mosonmagyaróvár felőli irányából Pápa felé közvetlen ág épül ki, a sztráda hídja alatt pedig a 83-as utat a kapacitás növelése érdekében kétszer két sávra szélesítik ki. A szakaszon LED-es közvilágítást építenek ki, a turbó körforgalmak közepére pedig fénytornyok kerülnek.

A fejlesztésre azért van szükség, mert megnőtt az M1-es autópálya és a megyeszékhelybe irányuló agglomeráció forgalma, a 83-as út csomópontjainak kapacitása kimerült. Az autópálya Mosonmagyaróvár felőli lehajtójánál a csomópont kialakítása nem megfelelő, a város irányába történő kikanyarodás pedig rosszul belátható, amit a nagy forgalom tovább nehezít. A csomópontok ezért nagyon balesetveszélyesek.

Jelenleg a terület előkészítésén dolgoznak: folyik a lőszermentesítés, a régészeti feltáráshoz szükséges munka, valamint folyamatban van az építéshez szükséges forgalomkorlátozás tervezése és kiépítése.