Angela Merkel maga jelentette be frakciója tegnapi ülésén: nem valószínű, hogy sikerülne elérni a nagy célt, nevezetesen hogy 2020-ra egymillió villanyautó fusson Németország útjain.

Az ambiciózus vállalás még néhány éve hangzott el ugyanabból a szájból, most viszont már csoda kellene ahhoz, hogy teljesüljön az álom – mondjuk egy olyan tömegpiaci áttörés, mint amit annak idején a okostelefonok és egyéb modern technológiai innovációk piacán tapasztalhattunk.

Közösségi villany-Smartok várakoznak a berlini Potsdamer Platzon

Közösségi villany-Smartok várakoznak a berlini Potsdamer Platzon

A valóság azonban az, hogy 2016-ban mindössze 80 ezer részben vagy teljesen elektromos autót tartottak nyilván Németországban, és az eladásokat a tavaly bevezetett állami támogatások sem tudták feltornázni. A szakértők szerint a technológia magas vételára, a korlátozott hatótávolság és a töltőpontok viszonylag kis száma (7400 db az egész országban), illetve a hosszú töltési idők miatti, limitált használati érték tartja távol a vásárlókat- azaz pontosan ugyanazok a dolgok, amelyek a világ minden részén akadályozzák a technológiai áttörést.

Forrás: Reuters / Automotive News Europe