Izgalmas csatákat és számos figyelemreméltó fejlesztést hozott az idei X. Nemzetközi AVENTICS Pneumobil Verseny, melyet május 5-6-án rendeztek meg Egerben. A sűrített levegővel hajtott járművek jubileumi megmérettetésén hét ország, negyvenhat csapata mérte össze tudását.

A tizedik versenyen külföldi siker született először a verseny történetében. Az AVENTICS legjobb Pneumobilja díjat a lettországi ″BEST-Riga″ csapat nyerte, miután két fő kategóriában is az élen végeztek.

A léghajtányok 2017-es jubileumi seregszemléjén negyvenhat csapat kapott versenyengedélyt a hivatalos műszaki értékelést követően. Pénteken reggel a csapatok prezentációival kezdődött meg az egri versenyhétvége, a mérnökhallgatók projektjeit ipari szakemberekből álló zsűri értékelte. A délutáni ünnepélyes megnyitóra a járművek városi felvonulását követően, a Dobó téren került sor, amit a távolsági futam rajtsorrendjéről döntő első kvalifikációs futam követett. A szombati versenynapot ez a szám indította, ahol egy töltet sűrített levegővel – a szabályok szerinti 15 kilométeres átlagsebességet tartva – a lettországi Riga Technical University ″BEST-Riga″ csapata állhatott a dobogó legfelső fokára 7.402 méternyi távolsággal. Mindössze kétszáz méterrel lemaradva a győztestől a Debreceni Egyetem ″DE-Főnix″ csapata ért be másodikként, a harmadik helyet pedig az egyetem másik, ″DE-PuffAIR″ csapata szerezte meg.

IMG_3501

Az ügyességi versenyszámban egy kiépített pályán kellett két kör alatt minél jobb eredményt elérnie a versenyző pneumobiloknak. Itt a legjobbnak a lengyel Gdansk University of Technology ″PG Power″ csapata bizonyult, kettőperces köridő eredménnyel. Két másodperccel lemaradva a kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem ″Jok-Air″ team mérnökhallgatói lettek a másodikok, szoros csatában mögöttük pedig mindössze egytized másodperc különbséggel a Debreceni Egyetem, ″DE-PuffAIR″ diákjai végeztek a harmadik helyen.

A gyorsulási számban egy 220 méter hosszú, kanyarívvel nehezített pálya várt az egyetemistákra, ahol a debreceni ″DE-PuffAIR″ mérnökhallgatói harmadik bronzérmüket is megszerezték. Ezüstérmes a lengyelek ″PG Power″ járműve lett, a leggyorsabb pneumobilnak pedig a győztes, ″BEST-Riga″ csapat bizonyult.

IMG_2493

Az utolsó három évet összesítő egyetemi pontversenyben jelenleg a kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem áll az élen, a legjobb Pneumobil díjat pedig a ″BEST-Riga″ team nyerte meg Lettországból. A jubileumi rendezvényen díjazták még a legeredetibb konstrukciót, a leginnovatívabb csapatot, a legnagyobb elért sebességet, a telemetriai megoldásokat, a legjobb futóművet és a legszebb karosszériát is. A szeniorok esetében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kakukktojás csapata nyerte meg a már diplomás mérnökök megmérettetését.

„Ezen a versenyen mindenki nyer, és a legjobbak győznek” – vélekedik Gödri István a pneumobilok éves seregszemléjéről. „Van, aki csak álmodozik a sikerről és van, aki reggel felkelve tesz is a kiemelkedő eredményekért, az itt résztvevő mérnökhallgatók pedig pontosan ilyenek. Köszönettel tartozunk az elmúlt tíz év csapatainak munkájáért, és sok sikert kívánunk egy újabb év felkészüléséhez” – tette hozzá a vezető.