Izgalmas csatákat és számos figyelemreméltó fejlesztést hozott az idei X. Nemzetközi AVENTICS Pneumobil Verseny, melyet május 5-6-án rendeztek meg Egerben. A sűrített levegővel hajtott járművek jubileumi megmérettetésén hét ország, negyvenhat csapata mérte össze tudását.

A tizedik versenyen külföldi siker született először a verseny történetében. Az AVENTICS legjobb Pneumobilja díjat a lettországi ″BEST-Riga″ csapat nyerte, miután két fő kategóriában is az élen végeztek.

Történelmi győzelem Egerben 1
Történelmi győzelem Egerben 2

Történelmi győzelem Egerben

Történelmi győzelem Egerben

Történelmi győzelem Egerben 11
Történelmi győzelem Egerben 12
Történelmi győzelem Egerben 13
Történelmi győzelem Egerben 14
Történelmi győzelem Egerben 15
Történelmi győzelem Egerben 16
Történelmi győzelem Egerben 17
Történelmi győzelem Egerben 18
Fotó megosztása:

A léghajtányok 2017-es jubileumi seregszemléjén negyvenhat csapat kapott versenyengedélyt a hivatalos műszaki értékelést követően. Pénteken reggel a csapatok prezentációival kezdődött meg az egri versenyhétvége, a mérnökhallgatók projektjeit ipari szakemberekből álló zsűri értékelte. A délutáni ünnepélyes megnyitóra a járművek városi felvonulását követően, a Dobó téren került sor, amit a távolsági futam rajtsorrendjéről döntő első kvalifikációs futam követett. A szombati versenynapot ez a szám indította, ahol egy töltet sűrített levegővel – a szabályok szerinti 15 kilométeres átlagsebességet tartva – a lettországi Riga Technical University ″BEST-Riga″ csapata állhatott a dobogó legfelső fokára 7.402 méternyi távolsággal. Mindössze kétszáz méterrel lemaradva a győztestől a Debreceni Egyetem ″DE-Főnix″ csapata ért be másodikként, a harmadik helyet pedig az egyetem másik, ″DE-PuffAIR″ csapata szerezte meg.

IMG_3501

Az ügyességi versenyszámban egy kiépített pályán kellett két kör alatt minél jobb eredményt elérnie a versenyző pneumobiloknak. Itt a legjobbnak a lengyel Gdansk University of Technology ″PG Power″ csapata bizonyult, kettőperces köridő eredménnyel. Két másodperccel lemaradva a kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem ″Jok-Air″ team mérnökhallgatói lettek a másodikok, szoros csatában mögöttük pedig mindössze egytized másodperc különbséggel a Debreceni Egyetem, ″DE-PuffAIR″ diákjai végeztek a harmadik helyen.

A gyorsulási számban egy 220 méter hosszú, kanyarívvel nehezített pálya várt az egyetemistákra, ahol a debreceni ″DE-PuffAIR″ mérnökhallgatói harmadik bronzérmüket is megszerezték. Ezüstérmes a lengyelek ″PG Power″ járműve lett, a leggyorsabb pneumobilnak pedig a győztes, ″BEST-Riga″ csapat bizonyult.

IMG_2493

Az utolsó három évet összesítő egyetemi pontversenyben jelenleg a kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem áll az élen, a legjobb Pneumobil díjat pedig a ″BEST-Riga″ team nyerte meg Lettországból. A jubileumi rendezvényen díjazták még a legeredetibb konstrukciót, a leginnovatívabb csapatot, a legnagyobb elért sebességet, a telemetriai megoldásokat, a legjobb futóművet és a legszebb karosszériát is. A szeniorok esetében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kakukktojás csapata nyerte meg a már diplomás mérnökök megmérettetését.

„Ezen a versenyen mindenki nyer, és a legjobbak győznek” – vélekedik Gödri István a pneumobilok éves seregszemléjéről. „Van, aki csak álmodozik a sikerről és van, aki reggel felkelve tesz is a kiemelkedő eredményekért, az itt résztvevő mérnökhallgatók pedig pontosan ilyenek. Köszönettel tartozunk az elmúlt tíz év csapatainak munkájáért, és sok sikert kívánunk egy újabb év felkészüléséhez” – tette hozzá a vezető.