A Porsche SE közleményben tájékoztatott arról, hogy tárgyalások folynak a cég tulajdonosi szerkezetének átalakításáról. A két tulajdonos családnak, a Piech és Porsche famíliáknak azt kell eldönteniük, átveszik-e Ferdinand Piëch egymilliárd eurós részvénypakettjét.

Ferdinand Piëch jelenleg a Porsche SE 14,7 százalékát birtokolja; részvényeinek eladásával teljesen felborulna a cég tulajdonosi struktúrája . A Porsche közleménye szerint ugyanakkor még az sem biztos, hogy valóban megtörténik a tranzakció. Ami biztos, hogy a családoknak elővásárlási joguk van, viszont kétséges, hogy megengedhetik-e maguknak a részvényvásárlást. Elemzők szerint nagyobb esélye van annak, hogy a Volkswagen kínai partnerei: az FAW és SAIC csoportok csaphatnának le a részvényekre.

A napokban már a német újságok címlapjára került Piëch, amikor megírták, hogy várhatóan távoznia kell annak a Porsche SE-nek az igazgató tanácsából, amely 52,2 százalékos tulajdonrészt birtokol a Volkswagen-csoportban. Piëch tulajdonrészével meglenne a kétharmados többség, ugyanakkor ha tényleg kínai partnereik vásárolják meg azt a nyolcadot, az egészen új helyzetet teremtene a VW életében.