Tavaly írtunk arról, hogy Újpesten az Istvántelki útról a felüljáróra kanyarodókat 50 000 forintra bírságolják a kötelező haladási irányra vonatkozó szabály megszegésért. Akkor a hosszas levelezés, közfelháborodás eredményeképp egyértelmű felfestéssel tették átláthatóvá a kereszteződést.

De úgy tűnik, bírsággyűjtő gócpontból akad elég. A III. kerületben a Bécsi út és a Szépvölgyi út kereszteződésében már automatizálták a csekkgyártást, térfigyelő kamera felvételei alapján kerül postára a büntetés.

Erről a vesztőhelyről is írtunk már, itt minden lámpaváltásánál akad egy-két autós, aki a tiltás ellenére jobbra kanyarodik. Régen itt engedélyezett volt a jobbra kanyarodás, sokan rutinból vezetnek, figyelmetlenül. Pedig nem árt, ha mindig komoly koncentrációval pásztázzuk a táblákat, mert könnyen ilyen helyzetbe kerülhetünk.

Új bírságpont a bécsi úton

Újabb ilyen helyszín a Bécsi út 134. szám alatt található Praktiker, ahova a 2014-es Google utcakép alapján még vígan kanyarodhattunk bármelyik irányból. De a szabály változott, és a közterület-felügyelők tesznek róla, hogy be legyen tartva a törvény betűje, itt is ötvenezres csekket kap, aki szabálytalanul fordul be az üzlet parkolójába.

 

Tilos balra kanyarodni, de rengetegen megteszik

Régebben nem volt itt ilyen tábla

Régebben nem volt itt ilyen tábla

 

A módszer védhetetlen, egy közfeladatot ellátó személy már a járdáról veszi a kanyarodókat, kollégája pedig, amint megérkezik a parkolóba az autó, nekifog az intézkedésnek. Videó van tehát, tábla is a kötelező haladási irányról, így a kör bezárul, már csak a fizetés van hátra.

Nem úszta meg az Octaviás

Nem úszta meg az octaviás

Nyilván, egy jól látható záróvonal segítené az autósokat a szabálykövető magatartásban, de most csak táblára futotta. 

A frusztráló helyzetet mindennél jobban szemlélteti egy felháborodott Facebook-bejegyzés. Írója már harmadik ötvenezresét szedte össze, és ennek hatására kissé kiborult, magánakcióba fogott, és elkezdte figyelmeztetni a kanyarodásra készülő autósokat. Le a kalappal!

koztetve