November elején írtunk arról, hogy Újpesten az Istvántelki útról a felüljáróra kanyarodókat  50 000 forintra bírságolják a kötelező haladási irányra vonatkozó szabály megszegésért.

Nem ez az azonban az egyetlen olyan hely Budapesten, ahol autósok tömegeire vár büntetés. A III. kerületben a Bécsi út és a Szépvölgyi út kereszteződésében például minden lámpaváltásánál akad 1-2 autós, aki a tiltás ellenére jobbra kanyarodik.  A Közterület Felügyelet emberei néha feltűnnek itt és büntetnek, így volt ez csütörtökön is.

Korábban lehetett itt jobbra kanyarodni, ám a fonódó villamoshálózat 2016. január 16-i átadása óta, már csak egyenesen lehetne továbbhajtani, amire tábla, illetve a jelzőlámpa nyíl alakú fénye is felhívja a figyelmet.  A tábla érdekessége, hogy nem hagyományos megjelenésű, hiszen nem szimplán kék-fehér, hanem egy neonzöld keret határolja, az átlagosnál magasabban is van, de a szabály ezt 4,1 méterig lehetővé teszi.

 

50 000 forintra büntetnek, ha itt befordulsz 1

Régebben lehetett jobbra fordulni. Forrás: forrás. http://2.kerulet.ittlakunk.hu

Az egyenruhások kamerával rögzítik a bekanyarodó autót, majd félreállítva jegyzőkönyvet állítanak ki az esetről és átadják az 50 000 forintos csekket. Aki szerencsés, az nem elsőként fordul be, vagy akkor, amikor még másik autóssal foglalkoznak, és megúszhatja a bírságot.

a videó a hirdetés után indul

Azért született a változtatás, hogy a jobbra kanyarodó, de az ott éppen szintén zöldet kapó gyalogosok miatt megálló autók ne tartsák fel a villamost, ami jó, a kérdés csupán az, hogy nem túlzó-e az 50 000 forintos bírság?

Jó-e az 50 000-es bírság a kanyarodási szabály megszegéséért itt?
Tiszta a helyzet, jár az 50.000 a szabályszegőknek
14% (348)
5000 forint elég lenne egy ilyenért
39% (951)
Egyértelműbbé kellene tenni, hogy tilos jobbra fordulni
47% (1149)

Bestcars