A különféle vezetői reakciókat egyéni pontszámmal díjazó Vezetési Szokások Projekt egy még prototípus fázisban lévő okostelefonos alkalmazáson keresztül működik. Azok az autósok, akik jó eredményt érnek el, az alkalmazás segítségével olcsóbban vehetik igénybe az autóbérlési és autómegosztási szolgáltatásokat, sőt biztosítási kedvezményekhez is juthatnak.

A Ford szerint olyasmiről van szó, mint egy fitneszalkalmazásban, amely mutatja a megtett távot és az elégetett kalóriákat. Saját alkalmazásukban viszont az autósok egyéni pontszáma jelenik meg, arra ösztönözve őket, hogy okosabban autózzanak.

A vezető annak alapján kap pontokat, hogy hogyan kezeli az autót, például mennyire egyenletesen gyorsít vagy hogyan kanyarodik. Az értékelés minden megtett út után változik, a fejlődés egy grafikonon követhető, hogy az autós világosan lássa, mely napokon kapott magasabb vagy alacsonyabb pontszámokat.

Ford-LTW2016_DriveBehaviour_01

A projektet irányító csapat azt is tanulmányozza, hogyan befolyásolja a vezetés az autósok fizikai állapotát és hangulatát. A brit Nottingham Egyetemről toborzott önkéntesek körében elvégzett kutatás célja, hogy olyan módszereket találjon, amelyek segítenek az embereknek jobb autóvezetővé válni.

Az önkénteseket sokféle közlekedési helyzettel szembesítették – szimulátoron és a valóságban egyaránt –, miközben mérték a pulzusukat, a szemmozgásukat és agyi aktivitásukat. A kutatás kimutatta, hogy a vezetők mikor válnak idegessé vagy stresszessé – például a sűrű forgalomban, vagy amikor egy nagyobb jármű kitakarta előttük az utat.