A Microsoft HoloLens egy fejen hordható számítógép, egy virtuális monitorsisak, amely a valóság képére vetít rá virtuális elemeket. Ennek az úgynevezett vegyes valóságnak az autóipari felhasználásáról tartott demonstrációt a Volvo és a Microsoft, mégpedig stílusosan a leendő Volvo S90 szuperszedánt demonstrálva a résztvevőknek.


A technológia alapjaiban alakíthatja át az autóvásárlás folyamatát, mondták az érintettek: mostantól akár egy bevásárlóközpontba vagy sétálóutcába kitelepült standon “kipróbálhatjuk” a kiszemelt autót, megnézhetjük különböző színekben, eltérő felnikkel, és akár a felszín alá is bekukkanthatunk, ha érdekelnek a műszaki részletek.

A Volvo és a Microsoft együttműködése persze jócskán túlmutatna ezen a kézzel fogható, de mégis csak inkább izgalmas, mint valóban forradalmi újításon: a technológia egyrészt a gyártásszervezésben is szerepet kaphat, másrészt szélesebb körben az autonóm közlekedés, illetve egymással kommunikáló autók (pontosabban az egymástól kapott információk értelmes felhasználása) terén látnak lehetőséget a kooperációra.