Sokkal több lopott autót talál meg a rendőrség 1

Soha nem látott eredmények az autótolvajok ellen. Itt a magyarázat.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon 2014 áprilisában nyomozócsoportot állítottak fel a gépjárműtolvajok ellen. A nagyobb felderítési eredményesség érdekében az lett a fő cél, hogy a lopásokhoz hátteret adó okmány- és azonosítójel-hamisítókat, illegális autóbontókat felszámolják, az orgazdákat elfogják. A csoport két fő koordinátora Némedi Gábor ezredes és Rosta Tibor alezredes lett.

“Volt olyan eset, hogy egy műhelyben nyolc lopott gépkocsit találtunk, a műhelyhez kapcsolható váci pihentetőhelyen pedig további tizennyolcat és két munkagépet” – mondta Némedi ezredes a Zsaru Magazinnak. “Április 15-én az ország tizenhat megyéjében összehangolt akció keretében vevőszolgálati matricák, alvázszám-hamisítók, autótolvajok és orgazdák elfogása után összesen 174 lopott gépjárművet foglaltunk le, és nyolc gyanúsított ellen indult eljárás.”

Sokkal több lopott autót talál meg a rendőrség 2
A nyomozócsoport idén szeptember elsejével osztállyá alakult a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztályán belül. Azt a tevékenységet folytatják országosan, amelyet tavaly tavasszal elkezdtek: az autólopások hátterét számolják fel. A tolvajok tettenérése ugyanis önmagában nem elég bizonyíték a gépjárműlopásra, a lopási szándékot a rendőrségnek kell bizonyítania, amely a szervezettség miatt nem mindig egyszerű.

A nyomozók sikereit alátámasztják az adatok: míg 2010 első tíz hónapjában az országban 3852 személyautót köröztek, idén október 31-ig 1947-et. A nyomozási eredményesség 2010-ben 6,2 százalék volt, míg 2015 első tíz hónapjában 15,2 százalék.

Sokkal több lopott autót talál meg a rendőrség 3
Idén október 31-ig 435 lopás miatt körözött autót találtak meg. 145 gyanúsított ellen indult eljárás, közülük 14-en előzetes letartóztatásba kerültek, ketten házi őrizetben vannak, kettővel szemben pedig lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíróság. A 435 darabos adat csak a sértetlenül megtalált járművekre vonatkozik, az illegális bontókban ennek többszörösét találták meg, bár volt, hogy egy autóból már csak a légzsákját foglalhatták le.