Hivatalos adatok szerint 85 525 gyalogos vesztette életét az európai utakon 2003-2013 között. A 18-24 évesek között az egyik vezető halálozási ok az autóbaleset. Egy tízezer európai megkérdezésével készített felmérés szerint a 18-24 évesek a leginkább hajlamosak mobiltelefont vagy más hordozható eszközt használni, illetve zenét hallgatni, miközben átkelnek az úton.

A felmérés azt is jelezte, hogy az emberek többsége nagyobb biztonságban érzi magát abban a tudatban, hogy az önállóan közlekedő járművek vagy a félautomata technológiával felszerelt járművek elkerülhetik a baleseteket, vagy mérsékelhetik azok súlyosságát.

A megkérdezett okostelefon-felhasználók legnagyobb része (57%) elismerte, hogy az utakon történő átkelés közben is használja a telefont – még akkor is, ha nem a kijelölt gyalogosátkelőnél sétál át az úttesten, és nagyjából a felük (47%) ilyenkor beszél a telefonon. A 18-24 évesek között fordul elő leggyakrabban, hogy mobil eszközt vagy telefont használnak (86%), beszélnek rajta (68%), zenét hallgatnak (62%), üzenetet küldenek (34%), és volt már, vagy majdnem volt balesetük (22%) az úton való átkelés közben.

Hasonló témájú, viccesnek szánt kampányfilm

Összességében a gyalogosok 32 százaléka ismerte el, hogy zenét hallgat, 14 százalék, hogy üzeneteket ír, 9 százalék, hogy keres a neten, 7 százalék, hogy közösségi oldalt néz, és 3 százalék, hogy videót néz vagy játszik, miközben átkel az úton. A legtöbb megkérdezett belátta, hogy viselkedése veszélyes.

A felmérésben szereplő tíz ország lakói közül a románok kelnek át az úton legnagyobb eséllyel mobiltelefont vagy más hordozható eszközt használva (83%), s utánuk következnek az olaszok (67%) és a spanyolok (65%). Szintén leginkább a románok hajlamosak ilyenkor is folytatni a telefonhívást (79%) és zenét hallgatni (46%). A dánok a leginkább hajlamosabbak üzenetet írni (21%); míg az olaszok keresnek leggyakrabban a neten (12%), játszanak (5%) és néznek tv-t/videót (4%). A törökök használják ilyenkor leggyakrabban a közösségi médiát (10%).