Itthon mi Lada Niva néven ismerjük a terepjárók császárát – ami már 1977-től gyakorlatilag változatlan formában mar bele a traktornyomba -, de 2006 óta Lada 4×4 néven forgalmazzák, az augusztusi Moszkvai Autószalonon pedig bemutatják a terepjáró jámborabb tekintetű változatát, ami Lada 4×4 Urban néven fog futni.  Nem kell megijedni, képességeiből aligha fog veszíteni a tajgák réme, a változás kimerül a műanyag lökhárítókban és hűtőrácsban, valamint mostantól alapfelszereltségként jár hozzá klíma. A “városi” Niva továbbra is lemarad modernebb társaitól, amiről az 1,7 literes, benzines motor 83 lóereje árulkodik. 

A 4×4 Urban továbbra sem aszfaltbetyár, 22 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára és 140 km/óra a maximális sebessége. Valószínűleg, hogy ne árválkodjon a Moszkvai Autószalon standján egyedül a Niva, az orosz vállalt “terepesítette” további két modelljét is, a Kalinából és a Largusból elkészült a Cross verzió. 

A Kalina kombi az emelésnek köszönhetően 20 centivel magasabb lett, ami igazi öröm a tanyagazdáknak, viszont az elsőkerék-hajtás megmaradt. A Largusnál – ami egyébként a régi Logan MCV – ugyanezen a nyomon haladtak, így kapták meg a nyakigláb családi egyterűt. 

A AvtoVAZ már ígértet tett, hogy jönnek az igazán modern autók, amivel felzárkóznak vetélytársaikra, de úgy néz ki, hogy erre még várni kell.
50 éves a Ford Mustang, ünnepelj velünk. 

A Lada Niva új arca 6