A mai napon sajtótájékoztatón jelentette be a Toyota, hogy szoftverhibát észleltek a harmadik generációs Prius vezérlésében. Ez ismételt, intenzív gyorsítás esetén túlterhelheti a hibrid hajtáslánc elektronikus vezérlőegységét: ilyenkor hibaüzenet jelenik meg a műszerfalon, a jármű pedig úgynevezett vészüzemre kapcsol, ami a teljesítmény drasztikus csökkenésével jár. 

Eddig négyszáz ilyen esetről számoltak be, és bár balesetet egyetlen ízben sem okozott a jelenség, a Toyota visszahívja a 2009 óta gyártott Priusokat, hogy a márkaszervizekben orvosolják a hibát. A szükséges szoftverfrissítést természetesen ingyenesen hajtja végre a gyár.
A világszerte 1,9 millió, potenciálisan hibás autóból 136 800 fut Európa útjain; a Toyota Motor Hungary Kft. tájékoztatása szerint hazánkban 229 autót érint a visszahívás.
Tavaly fékproblémák, három éve a kormánymű gondjai miatt kellett visszahívni több százezer Priust.
A Toyota legutóbb tavaly októberben indított monstre visszahívási kampányt; akkor közel 900 000 járművet érintettek a potenciális biztonsági problémák: a klímaberendezés kondenzvizének rosszul megoldott elvezetése miatt beázhatott a légzsákok és a szervokormány vezérlőegysége. 
A Toyota eddigi legnagyobb szabású visszahívására 2010-ben került sor; ekkor 3,8 millió járműben alakították át a gázpedálokat, mivel azok több esetben beragadtak. Az ügy alapjaiban rengette meg a Toyota észak-amerikai népszerűségét, a halálesetek miatt indított kártérítési perlavina még csak most éri el tetőpontját.