A visszahívási akció 151 ezer 695 darab Nissan Pathfindert (2013-2014-es modellév), valamint Infiniti JX35 (2013) és QX60 (2014) modelleket érint. Az ABS-szoftverhiba miatt egyenetlen utakon nagyobb lehet a féktávolság, mint amire a vezető számít. A Nissan közleménye szerint a szoftverhibának tulajdonítható balesetet vagy sérülést még nem jelentettek.

Az akció során ABS-vezérlő szoftvert kell frissíteni.

Magyarországi Nissanokat nem érint a gyártó visszahívási akciója – mondta Palkovics Péter, a márka magyarországi importját végző Nissan Sales CEE Kft. pr- és marketing menedzsere.

A blokkolásgátlóról

Az ABS, azaz blokkolásgátló egy elektronikus (régen mechanikus) rendszer, amely fékezéskor megakadályozza a kerekek blokkolását, és ezzel fenntartja a jármű kormányozhatóságát, stabilitását.

Ha a kerék blokkol (nem gördül), megszűnik az oldalvezető erő, a jármű irányíthatatlanná válik. Az elektronikus blokkolásgátló rendszerek a kerekekre szerelt jeladók adatai alapján következtetnek a blokkolásra.

Ha ezek a szenzorok úgy észlelik, hogy a kerék forgási sebessége az előre meghatározott határérték alá csökken (megállni készül), elektromágneses szelepek csökkentik, illetve korlátozzák az adott kerékhez jutó féknyomást, úgy, hogy megmaradjon a gördülés, és ezáltal az irányíthatóság.

További részletek TechABC rovatunkban.