A nyáron két hónap alatt 3700 ellenőrzést tartott szinte minden piaci szegmensben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a közép-magyarországi régióban. Strandokon, vendéglátóhelyeken, horgásztavaknál, szállodákban, vitorlázóknál, sétarepülőknél és lovaglóknál is jártak ellenőrök, a legfeketébb piac azonban az autószervizeké volt.

A 3700 vizsgálat harmadánál állapítottak meg szabálytalanságot, de a szervizek esetében minden második alkalommal hibát találtak. A NAV közleményében megemlíti, hogy minden részletre figyeltek, például tényleg olyan autókat vittek szervizeltetni, amelyeknek fékhibája, rossz kipufogója, kárpitozandó ülése volt, vagy épp csak olajat kellett cserélni benne.

Az egyik adóigazgatóság melletti autószerelőnél annak ellenére sem adtak nyugtát, hogy a szerelők látták, hogy NAV-osok próbálják beindítani az egyik elromlott autójukat, amelyet aztán a szervizbe vittek. A nyári akciósorozat során összesen 96 millió forint mulasztási bírságot szabtak ki, és négy üzletet zárattak be.

Nem először razziázott idén autószervizekben a NAV: februárban, lakossági bejelentés alapján négy kiskunhalasi autószervizben tartott szoftverellenőrzést. Az akció során hét számítógépet azért foglaltak le, mert azokon nem jogtiszta szoftver működött, három szervizben pedig egyáltalán nem találtak legális szoftvereket. Az ellenőrzött autószervizekben általános irodai, illetve gépjárműipari szoftverek illegális verzióit találták a szakemberek. Akadt olyan helyszín, ahol az összes számítógépet le kellett foglalni.

Júliusban, Érden hét helyszínen tartottak szoftverellenőrzést, szintén lakossági bejelentés alapján. Az ellenőrzött szervizek közül háromban találtak illegális általános irodai, illetve gépjárműipari szoftvereket. Az egyik ellenőrzött műhely bérlője a NAV munkatársait meglátva menekülni kezdett, de a pénzügyőrök útját állták, és elvégezték a vizsgálatokat.
 
A helyzet a látszat ellenére javul: egy évvel ezelőtt még tíz szervizből kilencben találtak illegális szoftvereket, az ellenőrzések hatására azonban sokan megvásárolták a használt programokat.