Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. közútkezelői tevékenysége a Magyar Közút Nonprofit (MK) Zrt.-hez kerül, a Magyar Közlönyben közzétett határozat szerint 2013. november elsejei hatállyal veszi át a gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetői és fenntartási tevékenységét a Magyar Közút ingyenes üzletágátadás keretében. A Magyar Közúthoz kerülnek az ehhez szükséges eszközök, vagyon és munkavállalók is.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint a magyarországi közúthálózat jelenlegi útkezelői, üzemeltetői rendszere bonyolult, a külső partnerek és a végfelhasználók számára áttekinthetetlen. Az egyébként is tagolt rendszerben új elem a megtett úttal arányos díjszedési rendszer bevezetése, a tervezett struktúraváltással a teljes országos közúthálózat kezelése egységes szervezeti háttérrel és szemléletben, azonos követelményrendszer szerint történik.

Az ÁAK átadja a feladat ellátásához szükséges ingatlanokat, mérnökségi telephelyeket, járműveket, berendezéseket, gépeket és készleteket, az MK átveszi a műszaki és támogatói feladatokat ellátó munkavállalókat is. Az ÁAK a jövőben kizárólag a díjszedési rendszer fejlesztésével, működtetésével, a díjak beszedésével, a díjellenőrzéssel foglalkozik majd.

Az MK nonprofit jellegéből adódóan az ÁAK-tól átkerülő tevékenységekkel kapcsolatos bevételekre irányadó eltérő adózási jogszabályok alapján évi 250 millió forintos megtakarítás valósulhat meg. A két szervezet üzemmérnökségeinek ésszerűsítése, a duplikációk megszüntetése évente nagyságrendileg 500 millió forintos kiadáscsökkenést jelent. A közútkezelői tevékenységek racionalizálása és a szervezetoptimalizálás a számítások szerint évente 1-3 milliárd forintos megtakarítást hoz. A tervezett autópálya-mérnökségek – M4 Szolnok, M85, M86 – beruházásainak elhagyása közvetlenül 4 milliárd forinttal mérsékli a központi költségvetés terheit.

(Forrás: MTI)