Azért, mert valaki emlékszik, milyen volt az élet a Sinkanszen előtt, még nem kell, hogy kimaradjon a modern kor vívmányaiból, gondolta a Fujitsu, amikor elkezdte fejleszteni kifejezetten szenior polgártársaknak szánt kütyüjét.

2011: Fujitsu Okosbot 1.0

2011: Fujitsu Okosbot 1.0

2011: Fujitsu Okosbot 1.0


Az első prototípus még 2011-ben készült el, és a litván Egle Ugintaite fejéből kipattant ötlet azonmód díjat is nyert a vállalati seregszemlén. Idén bemutatták a bot második generációs előtanulmányát – csuklótámasz nélkül, átdolgozott kijelzővel. Az okosbot tényleg és konkrétan bot: egy járássegítő eszköz, csak valamivel modernebb az általunk ismert gumivégű, kéknyelű sztk-rudazatoknál.

Amellett, hogy ergonomikus támaszt nyújt a tenyérnek, egy beépített pontmátrix kijelzővel is rendelkezik. Ezen megjeleníthető a felhasználó pulzusa, vagy irányjelző nyilak, amennyiben a botba (otthon, előre) betáplálták a tervezett úti célt. Utóbbi különösen kedves ötlet, hiszen diszkrét, mégis könnyen leolvasható tanácsaival nagyfokú önállóságot adhat a nyugdíjasoknak – családtagjaik pedig megnyugodhatnak, hiszen folyamatosan nyomon követhetik, merre járnak az öregek.

A készülék Bluetooth és wifi kapcsolódásra is alkalmas, és amennyiben úgy érzékelik, hogy gazdájával nincs minden rendben, képes riasztani az orvost vagy a családtagokat, megadva pontos helyzetét. A prototípus akkumulátora három órát bír egy töltéssel, úgyhogy egész napos kalandozásra nem alkalmas, de a célközönség számára ez talán nem olyan nagy tragédia.