Életét vesztette egy szaúdi férfi, családtagjai pedig megsérültek egy közlekedési balesetben, amikor üldözőbe vette autójukat a vallási rendőrség, amiért a család túl hangosan hallgatta a rádiót – közölte hétfőn az illetékes hatóság szóvivője.

 

Mint az al-Vatan című szaúdi napilap hétfői számából kiderült, a mostani – al-Baha tartományban végrehajtott – rendőrségi akciónak a kiváltója az volt, hogy az éppen egy vidámparki mulatságból hazafelé tartó család kocsijában túl hangosan szólt a rádió.

 

Az üldözőbe vett gépkocsi végül lesodródott egy hídról, aminek következtében a 35 éves férfi szörnyethalt, feleségének pedig amputálni kellett a karját. A hátul ülő egyik gyermek kómába esett, míg a másik állapota stabil.   

 

A szunnita iszlám szigorú változatát követő arab királyságban külön szerv ellenőrzi, hogy a lakosság a vallási tanításoknak megfelelően viselkedik-e. Az erkölcsi tisztaság támogatására és a bűnmegelőzésre hivatott bizottság (CPVPV) márciusban azonban betiltotta az autós üldözéseket, mivel azok számos esetben halálos kimenetelűek voltak.

  

A rendőrség területi szóvivője közölte: már létrehoztak egy bizottságot az ügy kivizsgálására. A szaúdi vallási rendőrség az őt ért kritikák miatt az utóbbi hónapokban különféle intézkedésekkel, többek között az autós üldözések betiltásával igyekezett finomítani belföldi és külföldi megítélésén.

 

Forrás: MTI